Vápenná - Potřetí a na naposled zavítali na začátku letních prázdnin mladí lidé na Jesenicko, aby se zde zapojili do dobrovolnické brigády SummerJob. Stopadesát chlapců a děvčat pomáhalo v obcích Vápenná, Žulová, Skorošice a Černá Voda. Všechto to jsou místa, kde působí P. Jiří Filipec, který byl pro mladé brigádníky duchovní oporou. Mladí se kromě nezištné pomoci snažili oživit pohraniční vesnice pestrými kulturními večery. Podle pravidel aktivity SummerJob se tým dobrovolníků na příští tři roky přesune na jiné místo v České republice, kde bude rovněž nezištně pomáhat.

Důraz na mezigenerační obohacení a sousedské vztahy

Hlavním programem projektu SummerJob je bezplatná a dobrovolná pomoc potřebným lidem v regionu. „Letos jsme pomáhali celkem na 126 místech. Nejčastější prací byla příprava dřeva na zimu, pomoc na zahradě, natírání plotů, nebo výkopové práce,“ upřesnil zástupce organizačního týmu projektu Pavel Seidl a dodal, že zájem o pomoc byl značný. „I během projektového týdne se o pomoc hlásily desítky lidí – zejména starších občanů obcí, kde působíme,“ vysvětlil Seidl.

Právě u seniorů, nemocných lidí nebo v rodinách pracovali dobrovolníci především. „Během pěti pracovních dní jsem si vyzkoušela několik zajímavých prací, které byly díky dobře rozděleným pracovním skupinkám docela zábavné. Natírala jsem plot u zahrádky, vyklízela starý sklep, ale třeba taky štípala dřevo jedné babičce na zimu,“ přiblížila průběh práce dobrovolnice Sára Pelikovská z Hradce Králové. „Na SummerJob jsem letos jela poprvé a protože pracuji, musela jsem si na něj vzít dovolenou. Asi nejvíce mě překvapilo milé přijetí lidí, u kterých jsme pracovali. Zejména starší lidé mnohdy více než samotnou práci ocenili možnost si popovídat,“ doplnila Pelikovská. Právě mezigenerační výměnu a pozitivní zkušenost s mladými dobrovolníky hodně kvitovali i lidé, u nichž dobrovolníci pracovali a setkávali se při večerních programech. „Účastníci SummerJobu u nás i letos zanechali velký dojem. Jejich přístup ke starším lidem byl úplně jiný, než s kterým se běžně setkáváme. Stali se z nich naši noví vnuci a vnučky,“ sdělila své dojmy seniorka z Vápenné Anna Bednarská.

Pro příští rok SummerJob hledá novou lokalitu

Celý projekt se konal ve spolupráci se starosty obcí na Žulovsku. „Všichni lidé v naší obci, u kterých mladí brigádníci během týdne pracovali, byli velmi spokojení a nadšení. Mnozí mi říkali, že jim mládež za pár dní pomohla s prací, kterou by lidé sami dělali několik týdnů,“ zhodnotil projekt starosta Černé Vody Zdeněk Beťák. Starosta Vápenné Leoš Hannig ocenil také propojení dobrovolnické pomoci, s kulturními a duchovními programy a prohloubení sousedských vztahů. „SummerJob přinesl do obce velké oživení a budeme na něj velice rádi vzpomínat,“ sdělil Hannig.

Projekt se uskutečnil v obcích v Rychlebských horách potřetí a příští rok budou organizátoři hledat novou lokalitu pro svoje působení. „Ve Vápenné i ve všech obcích se nám dostalo skvělého přijetí i stoprocentní podpory od místních starostů. Odchází se nám těžko, nicméně dle domluvy pracujeme v jedné lokalitě vždy maximálně tři roky a pak se snažíme objevit nové místo, kde by náš projekt mohl být prospěšný,“ sdělil Pavel Seidl. Podle něj by se o novém místě pro SummerJob rozhodne během podzimu a měl by se uskutečnit znovu v některé z pohraničních lokalit Česka.

SummerJob – bližší představení akce

SummerJob se letos uskutečnil v obcích na Jesenicku již potřetí, celkově se jednalo o devátý ročník projektu. Projekt organizují mladí lidé z křesťanského Hnutí fokoláre a jejich přátelé, celá akce probíhá ve spolupráci s místními starosty. Dobrovolnická brigáda je otevřená pro mladé lidi od 18 let. Podtitulem projektu SummerJob je heslo "Kde práce dostává nový rozměr", které podle organizátorů trefně vystihuje hlavní myšlenku akce. Jeho cílem je nejen pomoci místním obyvatelům manuální prací, ale zároveň i sdílet křesťanské hodnoty spolupráce, společenství, solidarity a nezištné pomoci.

Vojtěch Jurásek, člen organizačního týmu & mluvčí projektu

Další informace: http://summerjob.eu

FB profil: https://www.facebook.com/SummerJob/

Foto: SummerJob

 

Pin It