Ostrava – Již za několik hodin se otevřou dveře stovek kostelů a modliteben nejen v Moravskoslezském kraji, ale v celé České republice. Program ve farnostech ostravsko-opavské diecéze připravuje okolo tisícovky dobrovolníků. A je z čeho vybírat. K tradičním nabídkám patří výstavy, koncerty a komentované prohlídky. Mezi těmi netradičními letos najdete například ochutnávku domácího piva nebo hledání „kostelních myší“.

Ve farnosti Dětmarovice na Karvinsku budou mít dokonce ikonopisce, který zájemcům předvede, jak tyto promodlené obrazy vlastně vznikají. Naopak do útrob místních varhan zavede diecézní organolog Jiří Krátký. V kostele sv. Maří Magdaleny prohlídku zpestří také varhanním koncertem.

Na věž kostela zvou ve farnosti sv. Jiří v Dobré u Frýdku-Místku. Pochlubit se chtějí především novými zvony a současně nabídnout pohled na obec z ptačí perspektivy. Kostelní věž bude k dispozici také v kostele sv. Jana Křtitele ve Frýdku, ve dvou evangelických kostelech v Českém Těšíně, v Dětmarovicích a v Ostravě-Polance, kde bude možné nahlédnout také do půdních prostor kostela. Večerní vyhlídku na Bílovec slibuje také věž kostela sv. Mikuláše.

Nejen zrakem a sluchem bude možné prožívat Noc kostelů. Leckde mají překvapení i pro chuťové smysly. Ve farnosti sv. Jana a Pavla v Místku zvou kromě prohlídky kostela také na domácí pivo do budovy Základní umělecké školy duchovní hudby. U pěnivého moku si s návštěvníky bude povídat místní farář. Řeholní sestry zvou na čaj a klášterní kávu. Ve farnosti Skřipov na Opavsku, v Polance nad Odrou i ve Frýdku bude během večera probíhat ochutnávka mešních vín. V Klimkovicích zase mysleli na ty nejmenší návštěvníky akce. V kostele sv. Kateřiny Alexandrijské pro ně budou pod lavicemi ukryty „kostelní myši“. Kompletní program v kostelích a modlitebnách na území diecéze najdete na stránkách Noci kostelů

Foto: Jiri Pavelka/Člověk a víra

Pin It