Stěbořice – Ze vzpomínky na kněze P. Josefa Motyku se stává akce s přesahem do celé diecéze. Běžecký závod na 4 nebo 10 km přilákal v úterý 8. května do Stěbořic okolo pěti set účastníků. Startovní výstřel vystřelil pomocný biskup Martin David. 

Mnozí závodníci běželi na výkon, další využili příjemného jarního dne k poklidnému proběhnutí tratě, která vedla malebnou krajinou okolo obce, kde mladý kněz působil mezi lety 2008-2013. Nadějné pastorační působení otce Jožky přetla jeho tragická smrt 24. 6. 2013 při rybaření na Oravské přehradě.

Farníci již rok po jeho nečekaném odchodu na věčnost připravili 1. ročník Memoriálu otce Jožky. Termín stanovili na 8. května, na sváteční den, který předchází datu farářových narozenin. Letos by P. Josef Motyka oslavil 42 let.

Běžeckého závodu se účastní sportovci z různých klubů, místní farníci, přátelé otce Jožky, kněží a celé rodiny včetně malých dětí. Na trati se tak může potkat vytrénovaný běžec i maminka s kočárkem.

Součástí vzpomínkového dne je kromě závodu také kulturní program na farní zahradě. Po místní mládežnické schole vystoupil se svými repertoárem zpěvák Petr Bende. Spolu s jeho kapelou si zahrál také multiinstrumentalista Michal Žáček. V minulých letech na memoriálu zahráli a zazpívali například Sima Matrausová, Pavel Helan nebo Dominika Gurbaľová.

Výsledky běžeckého závodu najdete zde.

Fotogalerie z události na stránkách Orel Stěbořice.

Pin It