Šternebrk - Velkou obětní svíci jako prosbu za ochranu a dar víry pro své děti a za odvrácení zla od svých rodin přinesou i letos matky z celé ČR před sochu Šternberské madony. Hromniční pouti, která se v kostele Zvěstování Panny Marie uskuteční v sobotu 3. února 2018, se každý rok účastní stovky žen, mezi nimi také členky Hnutí modlitby matek. Mši sv. bude sloužit P. Marián Pospěcha, farář z Dolní Lutyně.

Ženy a matky ve Šternberku obnovily starobylý zvyk obětování svíce, zvyk pocházející z první poloviny 18. století, kdy se Morava obávala pruského vpádu. V mnohých moravských městech se tehdy konaly prosebné pobožnosti za odvrácení nebezpečí. 1. února 1741 přinesly dvě ženy do kostela Zvěstování Panny Marie ve Šternberku voskovou svíci o váze asi 10 kg jako dar Matce Boží, aby skrze její přímluvu byly uchráněny od nepřátel. Svíce měla hořet při každé mši svaté po celý rok a následně pak byla obětována vždy v čase Hromnic.

Pouť pořádá místní farnost společně se šternberským Centrem pro rodinu.

Program:

9.20 modlitba radostného růžence a příležitost ke svátosti smíření

10.00 mše svatá s darováním svíce a ofěrou matek kolem oltáře (celebruje P. Marián Pospěcha, farář z Dolní Lutyně)

12.00 polední přestávka

13.00 přednáška P. Josefa Červenky

13.35 adorace matek za děti

14.00 závěrečné požehnání a zakončení pouti

Celý program se koná v areálu kostela a bývalého kláštera, proto je namístě vybavit se teplým oblečením a vzít s sebou i jídlo – zajištěny jsou jen teplé nápoje. Větší organizované skupiny jsou žádány, aby se hlásily nejpozději do 31. ledna na adresu Římskokatolická farnost Šternberk, Farní 3, 785 01 Šternberk, na tel. 731 621 117 nebo 605 707 877 anebo na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Převzato z ado.cz, obrázek z webu farnosti Šternberk.

Pin It