Frýdek-Místek - Tiskárna Kleinwächter zve ve dnech 26. a 27. prosince na již 15. výstavu betlémů. Jubilejní expozice nabídne celkem 160 jesliček ze sbírky zakladatele tiskárny Josefa Kleinwächtra. Pro tak velké množství betlémů již prostory tiskárny nestačí a většina vystavovaných exponátů bude k vidění v jídelně 8. základní školy, která sídlí naproti tiskárny na ulici ČSA ve Frýdku-Místku. Výstava betlémů bude otevřena v úterý 26. 12. od 13.00 do 18.00 a ve středu 27. 12. od 10.00 do 18.00 hodin. Vstup je zdarma.

Součástí výstavy bude již pošesté řezbářský plenér, při němž přímo před zraky diváků vznikají pod rukama řezbářů nové figury do frýdecko-místeckého betléma. Doposud se dvěma místním umělcům Jiřímu Rozehnalovi a Lupo Annetovi podařilo vytvořit dva díly pozadí betléma s motivem kostela sv. Jakuba a frýdeckým zámkem, Svatou Rodinu, tři krále, kováře, tiskaře, husopasku. Letos se k tvůrcům přidá řezbář Zdeněk Nytra a vytvoří další postavy do betléma.

Zájem o vystavené betlémy každoročně roste. Loni ji navštívilo okolo pěti tisíc lidí. Na betlémskou scenerii v různých podobách a z různých materiálů se v minulosti přišli podívat nejen místní, ale také hosté z jiných měst a zemí. „Výstavu shlédli také lidé z Polska, Německa, Finska, Anglie, Holandska, Ruska, Argentiny, USA a Austrálie,“ vyjmenovává Josef Kleinwächter návštěvníky ze sousedních, ale i vzdálených zemí, kteří se zapsali do návštěvní knihy výstavy.

Připravit výstavu betlémů není jednoduché. Předchozích čtrnáct ročníků probíhalo přímo v prostorách tiskárny, kde se během roku pracuje. Vytvořit z pracovní plochy galerii yžadovalo stovky hodin práce. „Každý rok mi pomáhali mí přátelé Daniel Adámek a Jiří Bílecký, které jsem povýšil na spoluvystavovatele,“ uvedl Josef Kleinwächter. Možnost využít k výstavě prostory školy ušetří letos třem mužům náročné přesuny tiskařských trojů. Vybalování a instalace stovek betlémů je však nemine. „Chystání je dřina, ale množství návštěvníků je nám tou největší odměnou," dodal Kleinwächter.

Kdo si najde ve svátečních dnech na prohlídku betlémů čas, nebude litovat. K vidění totiž budou betlémy z různých materiálů. Jejich tvůrci pracovali s lipovým, cedrovým nebo olivovým dřevem. Budou tam výrobky z cínu, skla, keramiky nebo sádry. Někteří z betlémářů vytvořili jesličky ze šustí, paličkované krajky, papíru, textilu nebo figurky upekli z perníkového těsta. Zvlášť oblíbený je pohyblivý betlém, který je celoročně umístěn v prostorách tiskárny. Během Vánoc jej mohou obdivovat nejen návštěvníci výstavy, ale také lidé, kteří tiskárnu Kleinwächter navštíví v provozní době.

Navštívit výstavu betlémů je také kulturní zážitek. Během obou výstavních dnů hraje živá hudba a připraveno je také drobné občerstvení. „Až doposud projekci vánoční hudby zajišťoval Martin Jakubík z Oder se svým souborem Ansamble Barok Campagniolo. Bohužel, ze zdravotních důvodů od tohoto roku již nebude svým zpěvem a hudbou naši výstavu doprovázet,“ uvedl Josef Kleinwächter. Letos se o hudební doprovod postará Osmaband a Catena musica Frýband.

Vystavovatel počítá s tím, že se jeho sbírka betlémů bude dále rozrůstat. Většinu z nich koupil od řezbářů, desítky jich dostal darem od svých přátel. „Betlémy stále čekají na doplnění. Nestavíte-li doma betlém, nabídněte ho, prosím, uděláte tím radost příchozím návštěvníkům i sobě samotným, protože ho budete moci vidět každým rokem na výstavě,“ vybídl k spolupráci na nové tradici tiskař Josef Kleinwächter.

Více na www.ibetlemy.cz

Pin It