Trzebnice - Na dvě desítky kněží a přibližně tři sta věřících se v sobotu 28. října vydalo na diecézní pouť do polské Trzebnice, kde se od 13. století uchovávají ostatky sv. Hedviky. Přímo do města, kde je patronka ostravsko-opavské diecéze pohřbena, zamířili i navzdory nevlídnému počasí poutnici v čele s pomocným biskupem Mons. Martinem Davidem.

V bazilice zasvěcené apoštolu Bartoloměji se všichni nejdříve spojili při mši svaté. Hlavní celebrant hned v úvodu poznamenal, že diecézní pouť se koná v roce 750. výročí kanonizace sv. Hedviky, matky a patronky slezského lidu. „Svatá Hedvika, patronka naší diecéze je nám do dnešní doby přes celá staletí zářivou inspirací a příkladem, především svým životem v Boží přítomnosti“, uvedl biskup Martin ve své homilii.

„Nejznámějšími atributy, se kterými je sv. Hedvika zobrazována, jsou socha či obraz Panny Marie a kostel“, pokračoval biskup Martin. „Kdo jiný více zakusil Boží přítomnost v životě, než Panna Maria. Chrám to je místo Božího přebývání – jeho přítomnosti mezi námi. Svatá Hedvika tuto Boží přítomnost prožívala nejen ve chvílích modlitby a četby Písma, v účasti na mši svaté, ale také v prokazování milosrdenství potřebným. Církev a společnost i dnes potřebuje lidi, kteří v Boží přítomnosti žijí a svědčí o ní jako svatá Hedvika.“

Biskup František sice s věřícími diecéze pouť k hrobu sv. Hedviky neprožíval osobně, zato prostřednictvím pomocného biskupa Martina ujistil o společenství v modlitbě a poslal všem své požehnání.

V odpoledních hodinách věřící vyslechli vyprávění jedné ze sester boromejek, které mají v sousedství baziliky svůj generální dům, o historii poutního místa. Biskup Martin pak vedl pobožnost k diecézní patronce, přičemž relikviář s jejími ostatky, které jsou zde uchovávány, byl mimořádně vystaven k úctě poutníkům z Ostravsko-opavské diecéze. Program pouti zakončil eucharistický výstav a svátostné požehnání.

P. Dr. Marcel Puvák

Foto: Zdeněk Poruba/Člověk a víra 

Pin It