Ostrava - Po šestileté přestávce se v sobotu 7. 10. konalo setkání schol z Ostravy a okolí s názvem Radvanický superschol. Celodenní program vyústil společným koncertem v kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie v Ostravě-Radvanicích.

Pozvání přijalo pět hudebních těles: schola z Radvanic, Přívozu, Šenova, animátorky od salesiánek a kapela z ostravského Don Boska. Organizátoři pro ně připravili celodenní program, který začínal mší svatou, pokračoval workshopy a končil koncertem. Nechyběla ani zábava v podobě společenských her, které pro ně byly připraveny ve velkém stanu na farní zahradě.

„K Superscholu jsme se vrátili proto, že myšlenka setkávání schol k vzájemné inspiraci a stavění mostu mezi lidmi nás nikdy neopustila,“ přiznává místní kněz P. Marek Jargus. „Jen jsme se v minulých letech museli věnovat rekonstrukci farní budovy a nové prostory nás přímo zvou k pokračování v dobré tradici,“ spokojeně dodává P. Jargus.

Účastníci po dopolední mši svaté pracovali s několika odborníky, jedním z nich byl Jožka Fojtů z Hradišťanu. „Během workshopu jsme se učili třeba hlasovou techniku nebo čtení žalmu,“ pochvalují si setkání sourozenci Ludmila a Metoděj z šenovské scholy. Během workshopu se hudebníci také připravovali na odpolední koncert.

Zahájila ho místní schola, která nikoho nenechala na pochybách, že doopravdy umí a nezpívají spolu první den. Se stejným nasazením a umem vystoupila i schola z Šenova. Svým bezprostředním vystoupením roztleskaly posluchače děti z Ostravy-Přívozu. Zakončily ho radostnou autorskou písní „Hej, hej“, u které se osmiletý Patrik snažil hrát na kazu. Do chval přivedla lidi v kostele kapela z ostravského Don Boska, která všechny zvedla z lavic a animátorky od sester salesiánek z Ostravy.

Foto: Ivana Ulmanová, Jana Praisová

 

Pin It