Jeseník – U příležitosti oslav 750 let města Jeseník se na místní Masarykovo náměstí vrátila po více než půlstoletí zrestaurovaná socha sv. Jana Nepomuckého. Po mši sv. sloužené v neděli 17. září v 10.30 v místním farním kostele bude následovat průvod na náměstí, kde bude po krátkém kulturním programu ve 12.00 socha světce slavnostně odhalena.

Součástí třídenních oslav 750 let Jeseníku bude i slavnostní odhalení sochy sv. Jana Nepomuckého po její pečlivé renovaci. Vrátí se tak na své původní místo, kde stávala, než byla přemístěna k farnímu kostelu Nanebevzetí Panny Marie. Čtyřtunová socha byla ve velice bídném stavu, jelikož její poslední renovace proběhla v r. 1901.

Restaurátorských prací, trvajících bezmála čtyři měsíce, se ujal restaurátor Jakub Gajda. Její renovace přišla na téměř 200 000 Kč bez DPH, dotace z fondu Euroregionu Praděd pak činila 85 %.

Socha byla umístěna na Masarykovo náměstí, poté k ní byly ještě přidány tradiční atributy tohoto světce – zlaté hvězdy a ratolest a byla zahalena. V neděli 17. 9. dojde k jejímu slavnostnímu odhalení, a to v rámci oslav 750 let města.

Nejprve bude ve farním kostele sloužena v 10.30 mše sv., při níž se u oltáře setkají Mons. Anton Otte, probošt Královské kolegiátní kapituly sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, a Mons. prof. Ladislav Tichý, Th.D., český biblista a kněz brněnské diecéze. Po mši sv. bude následovat průvod na Masarykovo náměstí, kde proběhne doprovodný program, při němž zazpívá i jesenický farní sbor, a poté – v pravé poledne – bude socha slavnostně odhalena.

Pin It