Guty - Z kostela Božího Těla v Gutech u Třince nezbylo téměř nic. Na místě unikátní památky ze 16. století zůstala po nočním požáru jen hromada zuhelnatělých trámů, torzo roztaveného zvonu a pár kovových součástí. Když se duchovní správce farnosti P. Kazimierz Płachta o požáru krátce po půlnoci 2. srpna dozvěděl, byl již kostel v plamenech. I když se na místo zkázy dostal ještě dřív než první hasičské vozy, mohl jen zpovzdálí sledovat, jak plameny stavbu pohlcují.

"Policie mi volala šest minut po půlnoci. Alarm, který jsme měli v kostele instalovaný, hlásil pohyb na všech čidlech najednou. Netušili jsme, co se může dít. Pocítil jsem však neklid. Za další dvě minuty už přišla zpráva, že kostel hoří," popisuje kněz okamžiky z noci, která měla být podle meteorologů tou nejteplejší v tomto roce. Netušili, že v Gutech u Třince se teploty vyšplhají na tisíce stupňů Celsia. Plameny sežehly celý kostel, opálily okolní vzrostlé stromy a jiskry se žhavými úlomky létaly stovky metrů od místa požáru. Lidé z nedalekých domů se báli, že jim zapálí i jejich stavení. Když otec Kazimierz viděl neodvatnou zkázu kostela, vytáhl z kapsy růženec a začal se modlit. "Nic jiného se nedá v takových okamžicích udělat," říká odevzdaně duchovní, který společně s několika farníky viděl, jak se hořící věž řítí na loď kostela a tavící se zvony vydávají své poslední zvuky.

Na místě po požáru zůstal jako memento stát dřevěný misijní kříž z roku 2009 s korpusem Krista. Oheň, který zpustošil kostel zasvěcený Božímu Tělu, zbarvil do černa jen pravé rameno a tvář Ježíšovy postavy. "Kříž s Kristem zůstal stát. Vidím v tom nadějné znamení pro budoucnost tohoto místa a tuto farnost," dodal kněz, který chce právě před tímto křížem sloužit v neděli 6. srpna mši svatou. "Tady pod tím křížem se sejdeme v 11.00 hodin," doplnil otec Kazimierz, který zatím netuší, jak a kde se budou věřící z Gutů v příštích letech setkávat. Místní lidé i vedení města Třince věří, že se kostel na místě znovu postaví, stejně jako tomu bylo po požáru kostela sv. Kateřiny Alexandijské v Ostravě-Hrabové. Do dvou let od požáru v roce 2002 byl postaven nový dřevěný kostel, který je opět hojně navštěvován.

Foto: Pavel Siuda

 

 

Pin It