Jablunkov – Ve středu 2. srpna v 9.30 bude biskup František Václav Lobkowicz sloužit mši svatou v areálu kláštera sester alžbětinek v Jablunkově u příležitosti pouti Porciunkule. Tuto slavnost, která je spojená se získáním plnomocných odpustků, oslaví ve stejný den ve svých kostelích také opavští a krnovští minorité.

Ve středu 2. 8. budou jablunkovské alžbětinky a krnovští a opavští minorité prožívat slavnost Poricunkule, s níž se mj. pojí také možnost získání plnomocných odpustků. Porciunkule je vžité jméno pro kapli Panny Marie Andělské vzdálené asi 4 kilometry od Assisi, v níž 3. 10. 1226 zemřel sv. František z Assisi. Slovo „porciunkule“ vychází z latinského Portiuncula a znamená „malý pozemek“. Členové řádu s františkánskou spiritualitou si každoročně připomínají posvěcení kostelíku Porciunkule vždy 2. srpna. Více o tom zde. K získání odpustků je předepsaná návštěva kostela spojená s modlitbou Páně (Otče náš) a Vyznáním víry (Věřím v Boha). Kromě toho je třeba splnit tři podmínky: sv. zpověď, sv. přijímání a modlitbu na úmysl Svatého otce (např. Otče náš, Zdrávas a Sláva).

S jablunkovskými alžbětinkami a také věřícími oslaví slavnost Porciunkule ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, a to při mši sv. v 9.30 v areálu kláštera.

Nebude to jediná mše sv. toho dne, potažmo celé slavnosti. Program v areálu kláštera a klášterním kostele začíná totiž už v úterý 1. srpna v 17.00 hodin adorací před Nejsvětější svátostí. Současně bude možnost přistoupit ke svátosti smíření. V 18.00 hodin bude sloužena mše svatá s nešporami.

Ve středu 2. srpna bude příležitost ke sv. zpovědi již od 5.30 hodin a potrvá po celé dopoledne. Od 17.30 hodin se bude zpovídat dle potřeby.

Mše svaté:

6.00 (česky) – v kostele

8.00 (slovensky) – na klášterním nádvoří

9.30 (česky) – na klášterním nádvoří (biskup F. V. Lobkowicz)

11.00 (polsky) – na klášterním nádvoří

18.00 (polsky) – děkovná mše svatá v kostele (85. výročí posvěcení kostela)

Během dopoledne bude možno zakoupit občerstvení.

Slavnost Porciunkule oslaví i opavští minorité, v jejichž kostele Svatého Ducha budou ve středu 2. srpna o svátku Panny Marie Andělské z Porciunkule slouženy mše sv. v 7 a v 8 hodin a v 9.30. Podobně si ji připomenou i minorité krnovští při mši sv. v 7.00, po níž budou moci věřící uctít ostatky sv. Františka.

Pin It