Vražné – Přesně před 195 lety se na statku v Hynčicích nedaleko Oder narodil zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel. Obec Vražné si toto výročí připomene ve čtvrtek 20. července před rodným domem v Hynčicích, kde dnes sídlí Mendelovo muzeum. Součástí oslav, které začínají v 16.30 hodin, bude odhalení věrného modelu sochy Gregora Mendela, jejíž originál je vystaven v aule Mendelovy university v Brně.

Slavný rodák byl pokřtěn hned dva dny po porodu 22. 7. 1822 v kostele sv. Petra a Pavla v Dolním Vražném. Dostal jméno Johann. Tento den vždy Mendel, který se stal knězem a později také opatem augustiniánského řádu, uváděl jako datum svého narození. Jeho otec Anton Mendel, sedlák, veterán napoleonských válek a matka Rosine, roz. Schwirtlich měli již dvouletou dceru Veroniku. Hynčice (Heinzendorf) byly osídleny převážně německým obyvatelstvem. Johann Mendel se narodil v německé rodině, ale asi z jedné čtvrtiny měl český původ. Celý životopis zde.

Program oslav v Hynčicích dne 20. 7. 2017

16.30 hraje Dechová hudba města Nový Jičín - zahrada před rodným domem a náves Hynčice

18.00 zahájení muzejní noci v rodném domě J. G. Mendela - muzejní expozice - spojeno se slavnostním odhalením věrného modelu sochy Gregora Mendela (originál v aule Mendelovy university v Brně) autora Nikose Armutidise.

20.00 Slavnostní zahájení starostou obce a projevy hostů

20.30 koncert dívčího smyčcového tria IN FLAGRANTI ve třech vstupech po 20 minutách

V přestávkách filmová projekce s tématem osobnost JGM a mj. pozdrav z USA prof. Jan Klein autor biografie " Osamělost skromného génia- Gregor Johann Mendel " .

Ukončení akce do 23.00.

Pin It