Vápenná - Sto padesát mladých lidí v neděli 9. 7. zakončilo dobrovolnickou brigádu SummerJob, která se konala první červencový týden na Jesenicku. Účastníci zde pomáhali ve více než 100 domácnostech v okolí čtyř obcí v Rychlebských horách. Kromě nezištné pomoci oživili okolí také pestrými kulturními večery – v Žulové se představili například herci z královéhradeckého divadla, v Černé Vodě slovenská kapela Polemic, nechyběl ani tradiční fotbalový turnaj. Akce se konala ve Vápenné, Žulové, Černé Vodě a Skorošicích podruhé, příští rok se dobrovolníci do regionu pravděpodobně opět vrátí.

Hlavním programem projektu SummerJob je bezplatná a dobrovolná pomoc potřebným lidem v regionu. „Letos jsme pomáhali celkem na 104 místech. Nejčastější prací byla příprava dřeva na zimu, pomoc na zahradě nebo natírání plotů,“ upřesnil zástupce organizačního týmu projektu Pavel Seidl a dodal, že se podařilo pomoci skoro na všech místech, kde si lidé řekli. Většinou dobrovolníci pomáhali u starších či nemocných lidí nebo v početnějších rodinách. „Účast na SummerJobu beru jako skvělou prázdninovou akci a relax s kamarády, ale také i jako určitou možnost vyjití z komfortní zóny a konkrétně pomoci lidem, kteří to potřebují," řekl student VUT v Brně Václav Havlíček, který se SummerJobu jako dobrovolník zúčastnil již podruhé. Akci pozitivně zhodnotil i jeden ze starostů obcí, kde dobrovolníci pomáhali: „Velice vítáme činnost mladých lidí z projektu SummerJob, kteří znamenají příjemné zpestření života v obci a zvláště pro starší spoluobčany i velkou pomoc a pozitivní zkušenost mezigenerační výměny. Díky vydařenému loňskému ročníku došlo letos k výraznému nárůstu zájmu o pomoc ze strany našich občanů,“ shrnul projekt starosta Černé Vody Zdeněk Beťák, který dodal, že se obce na dobrovolníky těší i příští rok.

Práce, kulturní večery i mezigenerační výměna

Právě na spojení práce, zábavy i společně stráveného času je celý projekt postaven. „Přijde mi super věnovat jeden týden v roce pomoci druhým lidem. Velmi často se stává, že důležitější než konkrétní práce jsou nové vztahy a společně strávený čas, který je oboustranným obohacením,“ sdělila své dojmy jedna z dobrovolnic Tereza Rázková, učitelka základní školy z Prahy. Právě mezigenerační výměnu a pozitivní zkušenost s mladými dobrovolníky hodně kvitovali i lidé, u nichž dobrovolníci pracovali a setkávali se při večerních programech. „SummerJob u nás i letos zanechal velký dojem. Nejen kvůli velké pomoci zvláště pro nás starší, ale zvláště proto, že jsme mohli zažít, že se mládež může i v dnešní době bavit pozitivním způsobem a být užitečná pro druhé lidi,“ sdělila své dojmy seniorka z Vápenné Stáňa Šafářová.

O projektu

SummerJob se letos uskutečnil v obcích na Jesenicku již podruhé, celkově se jedná o osmý ročník projektu. Akci pořádají mladí lidé z Hnutí fokoláre a jejich přátelé, celou akci dobrovolníci připravují ve spolupráci s místní samosprávou. Dobrovolnická brigáda je otevřená pro mladé lidi od 18 let. Jelikož se jedná o křesťanské společenství, má celá akce také svůj duchovní rozměr, který je primárně připravován pro účastníky SummerJobu. Podtitulem projektu SummerJob je heslo: "Kde práce dostává nový rozměr", které podle Pavla Seidla nejlépe vystihuje hlavní myšlenku akce: „Naším cílem je nejen pomoci místním obyvatelům manuální prácí, ale zároveň i sdílet hodnoty spolupráce, solidarity a nezištné pomoci.“

Vojtěch Jurásek, člen organizačního týmu & mluvčí projektu


E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Mobil: 733 755 964
Další informace: http://summerjob.eu

Pin It