Vápenná - Čtyři farnosti jesenického děkanátu – Černou Vodu, Skorošice, Vápennou a Žulovou – se v prvním červencovém týdnu zaplní mladými lidmi z různých koutů republiky, kteří sem již podruhé přijedou v rámci aktivity SummerJob. Ta spočívá v pomoci farnostem či obcím ve vybrané lokalitě. Letos zavítá (po loňské premiéře) na Jesenicko již podruhé. Ve čtvrtek 1. června proběhne 2. kolo přihlašování na tuto akci.

SummerJob je dobrovolnická brigáda pořádaná v pohraničních vesnicích či městečkách. Každý rok při ní během jednoho týdne pomáhá 150 mladých dobrovolníků ve vybrané lokalitě, přičemž jejich program se dá shrnout těmito slovy: přes den dobrovolná práce ve prospěch místních obyvatel, večer zábava a kultura. Dobrým zvykem je v této vybrané lokalitě působit v tříletém cyklu. Tak tomu bylo na předchozích štacích na Manětínsku či Broumovsku. Důvod je nasnadě: účastníci SummerJobu nepřijíždějí každý rok pokaždé do cizího prostředí, ale vracejí se na známé místo, kde v předešlém roce už navázali kontakty. Pomáhá to odbourat vcelku logické počáteční bariéry a nedůvěru místních, neboť ne každý dovede vstřebat hned napoprvé ten neobvyklý jev, že mu někdo cizí zcela nezištně a zdarma pomůže.

Ve farnostech, kde působí P. Jiří Filipec, tj. v Žulové a Vápenné, jsou ony bariéry již dost vachrlaté, pokud vůbec ještě nějaké: „Mnozí farníci byli dojati až k slzám při prožívání takového týdne s mladými, který tato vesnice dosud nezažila. Moc se těší na další týden letos v červenci, někteří navázali s mladými účastníky i přátelské kontakty,“ říká o. Jiří.

Účelem SummerJobu není „jen“ týdenní brigáda, ale i pozvednutí života farnosti, resp. obce. Ve Vápenné, kam vloni jeho účastníci zavítali, se to podařilo vcelku úspěšně: „Aktivita SummerJob oživila vztahy ve farnosti,“ všiml si duchovní správce na příkladu této své farnosti. „Vidím i horlivější účast při slavení mší sv. a pobožností ve všední dny. Farníci jsou k sobě družnější a jde vidět, že jim na Božích věcech záleží. Jsou i horlivější v modlitbě a sdílejí se při ní o své prosby i díky,“ pochvaluje si a podotýká, že „tato aktivita přesahuje i za hranice obce, protože si o tom, jak jsem byl svědkem, v dobrém povídají i lidé v autobusech, kterými někdy cestuju do Jeseníku a zpět“.

Samozřejmě že podobnou akci nelze pořádat bez kooperace s představiteli obce, která v tomto cípu naší diecéze probíhá veskrze dobře, jak dokládá o. Jiří: „Se zastupitelstvem obce Vápenná v čele se starostou Leošem Hannigem je dobrá spolupráce a bez jejich nasazení se pro tuto věc by nebylo možné tuto nezištnou pomoc občanům Vápenné a okolních vesnic uskutečnit. Proto jim patří velký dík.“

Jak sám o. Jiří přiznává, přinesl loňský první červencový týden leccos dobrého i pro něj: „Pro mne to bylo především velké povzbuzení v jinak všedním rytmu kněžské služby. Je pro mne důležité, aby lidskou pomocí ostatní vesničané zakusili Boží blízkost, která není k jejich životům lhostejná. Je mou velkou touhou, aby z těchto lidí vzešla kněžská povolání a evangelizační komunita pomáhající knězi v kontaktu s těmi, kteří ještě nepoznali Boží lásku.“

První kolo přihlašování již proběhlo, případní zájemci o účast na letošním SummerJobu mohou využít kola druhého, jež se uskuteční 1. června ve 20.00 na stránkách http://summerjob.naplno.net/, kde naleznou i další potřebné informace.

Libor Rösner

Pin It