Olomouc – Mladí lidé z celé České republiky diskutovali od čtvrtku 23. 2. do neděle 26. 2. v Olomouci s českými a moravskými biskupy o svých pohledech na život církve a společnosti. Mezi stovkou delegátů 5. celostátního fóra mládeže byli zástupci z diecézí, hnutí, řeholí, vysokoškolské pastorace a různých spolků, které pracují s mladými v katolickém duchu. Fóra, které je součástí připravovaného letního setkání mládeže v Olomouci, se společně s delegáty z ostravsko-opavské diecéze zúčastnil také biskup František Václav Lobkowicz.

Delegáti se během čtyř dnů společně modlili a vzájemně diskutovali. Pátý den setkání završila v neděli 26. 2. mše svatá v katedrále sv. Václava, kterou celebroval olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Bohoslužbu živě přenášela televize Noe. Diváci tak byli společně s přítomnými delegáty a věřícími mezi prvními, kdo si vyslechl závěry z diskuzí mezi biskupy, kněžími a mládeží.

Duchovní život jako osobní setkání s Kristem

Mladí lidé touží po duchovním vedení, další formaci a vzdělávání ve víře i po přijetí svátostí. Chtějí okolo sebe vidět vzory, které budou svým životem svědčit o životě s Kristem. Církev by měla podle delegátů fóra zaměřit pozornost na dospívající mládež ve věku od 11 do 15 let, systematicky s ní pracovat a přibližovat jim Bibli. Kaplana pro mládež by měl mít každý děkanát a měl by na svém místě strávit alespoň tři roky.

Otevřenost a komunikace v církvi

Mládež apeluje na vedení církve, aby se nebála vložit do jejich rukou více zodpovědnosti například členstvím v pastoračních radách nebo zapojení do života v pohraničních oblastech. „Jsme ochotni se angažovat nejen pro mladé, ale také ve společnosti a v životech našich farností. Nebojte se do našich rukou vkládat zodpovědnost, nechceme se uzavírat do církve, ale být lidem dnešní doby nablízku,“ uvedli zástupci mladých a dodali, že je pro nastupující generaci důležitá spolupráce a informovanost mezi farnostmi, hnutími a organizacemi v církvi. „Uvítali bychom otevřenější a pravdivější vztahy církve a společnosti a lepší a intenzivnější komunikaci uvnitř církve. Například kdyby nám otcové biskupové jasně vysvětlovali důvody svých rozhodnutí, pokud je to možné,“ zaznělo v poselství.

Delegáti fóra mládeže přišli také s návrhem, aby se více spolupracovalo s odborníky z řad psychologů, gynekologů, grafiků a programátorů. Mladí apelovali na jednotu. „Prosíme, aby kněží při hlásání učení církve postupovali jednotně podle oficiálního stanoviska církve a zároveň přistupovali k lidem individuálně.“

Média

V oblasti médií vidí mládež potřebu vytvořit web nebo weby, které by sdružovaly křesťanské recenze na filmy, knihy a divadlo. Jako zdroj informací uvedli delegáti například Radio Vaticana. Internetová stránka by mohla být prostorem pro zveřejňování katechezí ve formě videí. Chtěli by na ní najít materiály k inspiraci pro práci animátorů, pozvánky na akce, seznamy specialistů, informace o možnostech ubytování apod. Jako možný prostředek k uskutečnění této mediální vize by se dal podle mladých využít již existující mládežnický portál Signály.cz. K propagaci chtějí mladí více využívat sociální sítě.

Hlásání evangelia

„Chceme svědčit druhým především svým životem – neuzavírat se, navázat vztah důvěry, přátelství a lásky, všímat si druhého člověka a poukazovat na Boha a společenství církve, nechceme stavět víru jen na zážitcích, ale žít ji v každodennosti,“ slíbila mládež biskupům. Při evangelizaci chtějí mladí využít svou kreativitu a víru hlásat atraktivní formou pomocí hudby, divadla a výstav. „Chceme dbát na to, aby akce, které děláme, byly kvalitní a systematické,“ uvedli mladí ve svém prohlášení a navrhli dávat důraz nejen na osobní pozvání, ale i na dobrou propagaci. „Chceme, aby byly pořádány přitažlivé akce i pro nevěřící, s prostorem pro spontánní diskuzi.“

Mladí také touží po neformálním setkávání s řeholníky, kněžími a biskupy a pociťují nedostatek informací k tématům, o kterých se v církvi běžně nemluví (např. ženatí kněží, homosexualita, anulace manželství, pedofilie). Zazněl také návrh zařazení křesťanských knih do veřejných a školních knihoven. Církev by se také měla inspirovat akcemi, které již fungují a nemají jen duchovní náboj (např. letní brigáda Summer job, English Camp).

Rodina a společenství

„Ze strany církve očekáváme povzbuzení a místo pro setkávání, protože je třeba podporovat stabilní společenství, do kterých je možné pozvat nové lidi, nesmíme zapomínat, že společenství by mělo sloužit církvi a zažívat užitečnost,“ vyjádřili se delegáti a dodali, že podporují různorodost církevních společenství a odlišné spirituality.

Mladí se zamýšleli také nad odborným vzděláváním. „Vyzýváme absolventy kurzů, pořádaných církví, aby nabyté dovednosti využívali ke službě, církev prosíme o kurzy pro grafiky a navazující vzdělávání pro animátory a o zvážení aktualizace přípravy seminaristů adekvátněji k požadavkům dnešní doby (management, psychologie...).“

Posledním bodem v seznamu podnětů z 5. fóra mládeže je téma rodiny. „Potřebujeme mít dobré vzory matek a otců, toužíme se jimi stát i my, považujeme za důležité mluvit už s dospívajícími o předmanželské ale i manželské čistotě, včetně podpory přirozeného plánování rodičovství ze strany církve, žádáme prohloubení spolupráce kněží s manželskými páry při přípravě snoubenců na svátost manželství, nezapomínejme na to, že být otevřený k životu znamená chtít děti a že úkolem rodiny je začleňovat děti do společenství.“

Podněty z 5. Celostátního fóra mládeže ke stažení v pdf zde.

Na snímku biskup Pavel Posád s delegáty 5. celostátního fóra mládeže. Foto: Pavel Langer/Člověk a víra

Pin It