Ostrava – Již posedmnácté vyraží v těchto dnech do ulic měst a obcí v celé ostravsko-opavské diecézi tříkráloví koledníci. Koledování Tříkrálové sbírky bude probíhat od 1. do 15. ledna a letos se charitám podařilo vyslat více než dva a půl tisíce kolednických skupinek. Vybrané finanční prostředky pomohou lidem v tísni a rozvoji charitních služeb. Charity zveřejnily jednotlivé projekty, které sbírka podpoří. Fotogalerii z prvního dne koledování najdete zde

„Koledníčkům se loni v diecézi povedlo vykoledovat bezmála 15 mil. korun, které pomohly seniorům, stejně jako ohroženým dětem a lidem v tísni“ sděluje koordinátor sbírky při Diecézní charitě ostravsko-opavské Martin Hořínek. Tříkrálová sbírka se letos koná posedmnácté a svým rozsahem i objemem získaných finančních prostředků se jedná o největší sbírkovou akci v České republice. Unikátní je zejména ohromným zapojením dobrovolníků – koledníků.

Tři králové u otce biskupa

V pondělí 2. 1. připravila Diecézní charita ostravsko-opavská tiskovou konfernci pro ostravské novináře. Médiím se představila reprezentační skupinka složená s ředitelů charitních zařízení. Za krále se převlekli ředitele Charity Ostrava Bc. Martin Pražák, ředitel Charity sv. Alexandra Ing. Pavel Folta a vedoucí Charitního domu sv. Alžběty Mgr. Bc. Jindřich Čáp. Skupinku doprovázel prezident Diecézní charity ostravsko-opavké P. Jan Larisch ThD. Kolednická skupinka v tomto složení navštěvuje jednotlivá charitní zařízení a veřejné instituce. V pondělí 2. 1. dopoledne se zastavili také na biskupství a setkali se s biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem. Reportáž z koledování přinesla ve večerních Událostech také Česká televize. Zprávu o koledování zveřejnila Česká tisková kancelář, Moravskoslezský deník a další média.

Jak poznat pravé koledníky?

Skupinky koledníků tvoří převážně děti převlečené za biblické tři krále. Skupina koledníků má vždy vedoucího, který je starší patnácti let a je vybaven průkazkou (plnou mocí) vystavenou Charitou. Údaje z průkazu se musí shodovat s údaji uvedenými na jeho průkazu totožnosti. „Dárci by si měli dávat pozor na pečlivě zapečetěné kasičky, do kterých vhazují své dary. Tříkrálová kasička je opatřená nálepkou Charity Česká republika a zapečetěná místně příslušným městským či obecním úřadem.“ připomíná diecézní koordinátor ochranné prvky sbírky. Finanční prostředky využijí Charity na své záměry, které byly předem schváleny Tříkrálovou komisí. Jejich seznam je k dispozici mimo jiné na webových stránkách Diecézní charity ostravsko-opavské.

Výsledky sbírky na webu

Definitivní výsledky koledování v ostravsko-opavské diecézi budou známy na začátku února, průběžné výsledky bude možné na webových stránkách dchoo.charita.cz již v průběhu ledna. „Děkujeme všem dárcům za jejich štědré a milé přijetí koledníků a všem koledníkům za jejich podporu a pomoc, bez níž byla sbírka nemyslitelná.“ uzavírá Hořínek.

Dárcovská sms a dary převodem z účtu

Mimo daru do kasiček koledníků je možné přispět také zasláním DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, na pomoc potřebným jde 28,50 Kč. Službu provozuje Fórum dárců.), nebo také příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 u České spořitelny, VS 777).

Kontakt na koordinátora

Koordinátorem Tříkrálové sbírky v ostravsko-opavské diecézi je v tomto roce Martin Hořínek, tel.: 605 232 813, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Foto: Pavel Zuchnický

Pin It