Ostrava – „Od neděle 27. 11. se začne poměrně výrazně ochlazovat,“ uvádí zpráva v novinách, která pro lidi bez domova nezní vůbec příznivě a pro Charitu Ostrava znamená navýšit své služby, aby jim poskytla nezbytné zázemí pro přežití.

„Nejdůležitější pro lidi žijící na ulici je možnost pobytu v teplém zázemí pro přečkání mrazivých nocí a možnost zůstat v teple i v průběhu dne,“ vysvětluje Dalibor Kraut, vedoucí útvaru pro vztahy s veřejností a pokračuje: „Nezbytnými potřebami jsou také dobré oblečení a boty, jídlo a nápoje. Pokud teploty klesají trvaleji pod bod mrazu, otvírá Charitní dům sv. Benedikta Labre tzv. nízkoprahové noční zimní centrum, krizovou noclehárnu, která poskytuje bezplatný nocleh a základní nasycení pro 35 mužů a 15 žen, kteří jinak nocují přímo na ulici a nízké teploty mohou ohrožovat jejich život.“

DÁRCI MOHOU POMOCI TEPLÝM OBLEČENÍM

Doplňkovou službou pro lidi v nepříznivé životní situaci je Šatník Charity Ostrava, kde mohou lidé v nouzi na základě potvrzení sociálního pracovníka získat bezplatně nejnutnější ošacení a obuv. Zároveň zde mohou nepotřebné šatstvo a boty předat dárci, kteří se takto rozhodnou lidi bez domova podpořit. Nedostatkové jsou především ponožky, spodní prádlo a pánské bundy, rifle, mikiny a trička, o které dárce prosíme především.

DŮLEŽITÝ JE NÁVRAT DO SAMOSTATNÉHO A PLNOHODNOTNÉHO ŽIVOTA

Pomoc lidem bez domova je specifickou oblastí služeb sociální prevence poskytovaných Charitou Ostrava, jejichž cílem je omezit rizika spojená s jejich způsobem života, návrat těchto lidí zpět do běžné společnosti a na trh práce.

„Poskytnutí střechy nad hlavou a dalšího zázemí pro uspokojení základních potřeb mužů a žen, kteří přišli o vlastní domov nejčastěji v důsledku ztráty zaměstnání, rozpadu rodiny, zadlužení, zdravotních problémů, je pouze jednou stránkou zajištění adekvátní pomoci při řešení této krizové životní situace,“ popisuje Kraut. Nedílnou součástí je také nabídka individuálního sociálního poradenství, které umožní postupné získávání ztraceného sebevědomí, dovedností a motivace, aby člověk, který si „projde“ bezdomovectvím, byl schopen znovu samostatného a plnohodnotného života.

CHARITA OSTRAVA NABÍZÍ NĚKOLIK TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

K tomuto cíli směřuje Charita Ostrava v pomoci lidem nepříznivé životní situaci čtyřstupňovým systémem vzájemně provázaných typů sociálních služeb:

1. Pro první kontakt s lidmi, kteří se ocitnou na ulici nebo v krizové situaci, kterou je nutné s ohledem na zdravotní a další rizika okamžitě řešit, slouží Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez přístřeší, služba Krizové pomoci a Poradna Charity Ostrava.

2. Následná pomoc mužům bez domova se uskutečňuje ve službě Noclehárna.

3. Třetí stupeň představuje služba Azylových domů, která má být pouze pomyslnou přestupnou stanicí na cestě k životu v běžné společnosti. Charita Ostrava v současné době provozuje dva azylové domy, jeden pro muže, druhý pro matky s dětmi.

4. Služba sociální rehabilitace představuje čtvrtý stupeň systému pomoci, který nabízí bydlení ve startovacím bytě se sociálním doprovodem a získávání nejrůznějších kompetencí a dovedností potřebných pro zvládnutí samostatného života. K nácviku dovedností a získávání sociálních kompetencí nabízíme ženám a mužům z azylových domů a startovacích bytů sociálně-aktivizační programy v Tréninkových prostorách. Jedná se o možnost nácviku vaření, ručních prací, výtvarných aktivit, ale také vzdělávání zaměřené na péči o dítě, finanční gramotnost či obsluhu počítače. V rámci terapií klientů služby vznikají výrobky, které je možné v rámci veřejné sbírky zakoupit na jarmarcích v rámci Ostravy a okolí.

V ROCE 2017 PŮJDOU PRACOVNÍCI CHARITY PŘÍMO DO TERÉNU

Díky aktuálně získané podpoře z Evropské unie dojde od roku 2017 k rozšíření služeb pro lidi žijící na ulici nebo ve vyloučených lokalitách, kteří ani nevyužívají dosud nabízenou pomoc o Terénní programy, v rámci kterých budou terénní sociální pracovníci poskytovat pomoc a poradenství přímo v terénu i ve spolupráci se zdravotní sestrou. Evropské prostředky pomohou Charitě Ostrava rozšířit počet startovacích bytů a posílit kapacitu této služby sociální rehabilitace, bez které je plnohodnotný návrat do běžného života pro lidi z ulice velmi obtížný.

Finanční podporu službám pro lidi bez domova Charity Ostrava lze uskutečnit zasláním zprávy ve tvaru DMS AZYLFRANTISEK na číslo 87 777. Děkujeme za podporu. Kontakty na jednotlivé charitní domy a podrobné informace o službách Charity Ostrava pro lidi bez domova naleznete na webu www.ostrava.charita.cz/lide-bez-domova/

Pin It