Ostrava/Řím – Na diecézní pouť do Říma se čtyřmi autobusy vydalo v neděli 25. 9. odpoledne 230 poutníků z ostravsko-opavské diecéze. Doprovází je devět kněží včetně generálního vikáře Mons. Martina Davida. Pouti u příležitosti Svatého roku milosrdenství a s vděčností za 20 let diecéze se účastní také biskup František Václav Lobkowicz, který do Říma cestuje letecky. O průběhu pouti budou poutníci průběžně informovat na facebookovém profilu diecéze.

Autobusy poutníků jsou označeny čtyřmi barvami a pojmenovány podle patronů diecéze. Každý poutník obdržel před odjezdem šátek barvy autobusu a informační materiály k společnému programu od svého průvodce. Jednotlivé autobusy budou mít v Římě vlastní program. Poutníci se budou scházet pouze ke společnému programu v jednotlivých dnech.

Prvním společným setkáním bude v pondělí 26. 9. návštěva baziliky sv. Pavla za hradbami. Poutníci projdou Svatou branou, prohlédnou si baziliku a pak zamíří k opatství Tre Fontane, kde bude v 16.00 hodin bohoslužba.

V úterý 27. 09. se sejdou opět při mši svaté a to již v 9.00 hodin v chrámu sv. Šebestiána. Po bohoslužbě je na programu prohlídka katakomb s hroby křesťanských mučedníků.

Ve středu 28. 9. se poutníci z ostravsko-opavské diecéze setkají s papežem Františkem při generální audienci. V televizi Noe bude vysílána v 12.05 hodin. Poutníky v den slavnosti sv. Václava čeká nejen setkání se Svatým otcem, ale také projití Svaté brány baziliky sv. Petra a mše svatá u oltáře Katedry s kardinálem Miloslavem Vlkem. Bohoslužba začíná v 17.00 hodin.

Poslední den pobytu v Římě zahájí výprava z Ostravy ve čtvrtek 29. 9. v 9.30 hodin v chrámu sv. Jana v Lateránu, také zde projdou Svatou bránou a pomodlí se modlitby k získání plnomocných odpustků. Další setkání je na programu v 15.15 hodin v bazilice Santa Maria Maggiore. Zde se poutníci pomodlí Korunku k Božímu milosrdenství, prožijí bohoslužbu a oficiální zakončení pouti.

Na cestu zpět do vlasti se vydají ve večerních hodinách. Do Ostravy se autobusy s poutníky vrátí v pátek 30. 9. odpoledne.

Pin It