Krakov - Jedna z nejvýznamnějších církevních událostí tohoto léta bude dobře zajištěna, možná rizika spojená s návštěvou papeže Františka v Polsku na Světovém dni mládeže eliminujeme, říkají organizátoři. Policie v minulých dnech také informovala o tom, že bude namátkově kontrolovat zavazadla účastníkům setkání. Opatření má zajistit jejich větší bezpečnost.

Na 20 000 polských policistů by mělo koncem července zajištovat bezpečnost Světového dne mládeže v Krakově. Zástupcům médií to sdělil podsekretář Ministerstva vnitra Polska Sebastian Chwalek. Kromě toho se počítá s nasazením vice než 2 400 hasičů a 1 500 členů pohraniční stráže.

Že tato význačná akce bude velmi dobře připravena, ujištuje i Beata Kempa, šéfka kanceláře premiéra a vládní zmocněnkyně pro Světový den mládeže. Případná rizika týkající se papežské návštěvy v Polsku a Světového dne mládeže mají být vyloučena. Na hranicích se sousedními členskými státy Evropské unie zavedlo Polsko dočasně od 4. července do 2. srpna kontroly totožnosti.

Na letištích v Krakově a hornoslezských Katovicích budou celníci půsbit ve spolupráci s kolegy z Portugalska, Itálie, Belgie a Španělska. Místo závěrečné bohoslužby s papežem Františkem v areálu Brezgi u Krakova bude navíc pokryto deseti mobilními vysílači.

Na Světových dnech mládeže, které probíhají ve dnech od 26. do 31. července, se očekává účast až ke dvěma milionům poutníků. Katolická církev slaví díky iniciativě papeže Jana Pavla II. (1978-2005) od roku 1986 každé dva až tři roky Světový den mládeže. Tato akce se pořádá střídavě v menším měřítku, jako tomu bylo v letech 2014 a 2015, kdy se slavila na úrovni diecézí, a střídavě jako velké setkání – tak jako tomu bude letos v Krakově.

(zdroj: L´Osservatore Romano)

Foto: Paul Sopon, www.krakow2016.com

Pin It