Ostrava – Poslední autobusy s více než třemi stovkami mladých poutníků se v pondělí 25. 7. dopoledne vydaly na cestu do Krakova. Místem odjezdu se stalo parkoviště před kostelem Svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu. Při mši svaté se s mladými rozloučil a na cestu jim požehnal biskup František Václav Lobkowicz. Z ostravsko-opavské diecéze na světové setkání s papežem zamířilo 760 poutníků.

Polovina z nich je v Polsku již od středu 20. 7. Poutníci se zapojili do programu v děkanátu Będzin v sosnowské diecézi. Během týdne navštívili poutní místo Čenstochová, muzeum v bývalém koncentračním táboře Osvětim a setkávali se s dalšími účastníky světového setkání, kteří na stejné místo dorazili z různých koutů světa. Sosnowská diecéze přijala více než 3000 poutníků. Pro každého z nich se našlo ubytování v některé z místních rodin.

Od pondělí 25. 7. se stane na pár dní domovem pro poutníky z České republiky cisterciácké opatství v Krakově-Mogiłe. Na místě již stojí pódium a k dispozici je také bazilika Svatého Kříže. V kostele bude místo pro adoraci a také příležitost ke svátosti smíření. V mimořádném Svatém roce milosrdenství patří bazilika mezi jubilejní kostely v krakovské arcidiecézi.

Společný program pro více než 5000 poutníků v Českém národním centru vyplní dopolední katecheze, mše svaté, koncerty a modlitby. Ve středu 27. 7. je na programu pouť do Lagiewnik. Z kláštera v Mogile budou poutníci vyjíždět na společná setkání pro všechny účastníky krakovského setkání v parku Blonia, kde ve čtvrtek 28. 7. večer poprvé přivítají Svatého otce Františka. S ním prožijí na stejném místě v pátek 29. 7. také modlitbu křížové cesty.

Vrcholem setkání bude v sobotu 30. 7. noční vigilie v prostorách Campus Misericordie, kterou v neděli 31. 7. zakončí mše svatá s papežem Františkem. Bohoslužba, na které očekávají pořadatelé účast až dvou milionů lidí, začíná v 10.00 hodin. Po polední modlitbě Anděl Páně čeká mládež návrat do Krakova a odjezd do České republiky.

Cisterciácký klášter v Krakově-Mogile byl založen na začátku 13. století. Zakladateli byl rod Odřivousů, který do Polska přišel pravděpodobně z Čech. Opactví má ve znaku podobně jako město Bílovec nebo Kravaře tzv. zavinutou střelu v červeném poli.

Rozhodnutí o výstavbě monumentální budovy dal v roce 1222 Wislaw Odřivous, jehož branrancem byl od roku 1218 krakovským biskupem. Jemu vděčí cisterciáci za majestátní chrám, který se vymykal všem kostelům své doby. Až do výstavby gotické katedrály Wawel se nemohl žádný kostel v Malopolsku bazilice Sv. Kříže rovnat. Současně patří mezi nejstarší cihlové stavby v Polsku. Více o klášteře zde.

FOTO: Dominik David, Člověk a víra

Snímek 1: Centrum Krakova

Snímek 2: Cisterciácké opatství Krakov-Mogiła

Pin It