Praha - Mezi diecézemi v České republice je ta ostravsko-opavská mladá slečna – slaví teprve dvacetiny. Církev však na jejím území žije už stovky let. Rozvíjela se tu v různosti místních vlivů a odlišnosti mentalit i národností německých, polských, slezských, moravských i slovenských. Podobně jako jinde v Česku zde církev zažívala a zažívá časy rozkvětu i úbytku, útlaku, opovržení i čtvrtstoletí trvající návraty do života celé společnosti. V prostoru, kde vládli komunisté s kuratelou těžkého průmyslu a hornictví rukou obzvláště pevnou, je na takové dílo (určitě zvenku) radost pohledět. Nabízíme proto dvoustranu věnovanou oslavám této diecéze.

"Zvláště nás potěšila možnost přinést rozhovor s jejím biskupem Františkem Lobkowiczem, který je dlouhodobě nemocný, ale v kondici (rozhodně mentální) natolik dobré, že nás mohl přijmout k setkání nad tímto tématem v ostravské Městské nemocnici, odkud vytrvale děkuje všem za modlitby i projevy přízně," píše Jiří Macháně z KT.

Více na tematické dvoustraně Katolického týdeníku, který je k mání elektronicky na https://www.alza.cz/media/katolicky-tydenik-d2171757.htm nebo v řadě kostelů.

Pin It