Ivančena - Ke kamenné mohyle na Ivančeně zamířily v sobotu 23. 4. stovky skautů a skautek z celé České republiky i ze zahraničí, aby vzdaly hold svým pěti druhům, kteří byli 24. 4. 1945 popraveni německými vojáky na židovském hřbitově v polském Těšíně. Každoročně se této Skautské pouti účastnil i otec biskup František Václav Lobkowicz, jehož letos z důvodu hospitalizace v brněnské nemocnici zastoupil o. Vít Zatloukal. Otec biskup však účastníkům pouti napsal povzbuzující dopis.

 

Milé skautky a skauti, milí mladí přátelé,

všechny Vás srdečně zdravím, tentokráte z nemocničního pokoje. Věřte,že bych byl nejraději pěkně ve skautském stejnokroji mezi vámi. Ale jsou v životě chvíle, kdy musíme jinak. Jsou hory, které rádi zdoláváme pro radost nebo rekreaci, jsou také hory, na které chodíme za nějakým ušlechtilým účelem, jako je naše každoroční setkání u mohyly na Ivančeně. Pak jsou hory, které vyrostou před námi v podobě nemoci, bolesti, zkoušky či nebezpečí a které se musíme také snažit překonat. Když tak přemítám v tichu nemocničního pokoje,  poznávám, že ty hory mají něco společného. Nesmí k jejich překonání chybět odhodlání, odvaha i statečnost, ale také vzájemná pomoc a povzbuzení.

Oněch pět Junáků, které si zde s úctou připomínáme, šli tou odvážnou a statečnou cestou. Stoupali s odhodláním, nehledě na nebezpečí, které hrozilo. Mohlo by se zdát, že nedospěli na vrchol, ale naše úcta, tato mohyla a každoroční setkání ukazuje, že tomu tak není. Naopak, svým příkladem vtiskli do naší vlastní cesty kus své skautské, lidské i občanské statečnosti. Ať je to tedy také cesta každého z nás. Ať ideály, které se snažíme uskutečňovat, vrší kamínek po kamínku naší osobní statečnost, odhodlání a pevnou vůli, až se před námi objeví ty nejtěžší hory. Moc Vám to, milí mladí přátelé, přeji a ze srdce tisknu všem levici. A smím-li poprosit, pomozte takémně stoupat – modlitbou, vzpomínkou.

Bůh vám všem žehnej.

Váš bratr a biskup František Václav Lobkowicz

Snímek z výstupu na Ivančenu z roku 2013

FOTO: Pavel Zuchnický

Pin It