Přijďte, podívejte se, staňte se na tuto noc našimi hosty

Dnes, v pátek 29. 5. začíná projekt s mezinárodním přesahem Noc kostelů 2015, která otevře celkem 150 katolických kostelů a sborů protestanských církví na území ostravsko-opavské diecéze. Záštitu nad projektem převzali Mons. František Václav Lobkowicz, OPraem., biskup ostravsko-opavský, Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje a Ing. Tomáš Macura, MBA, primátor statutárního města Ostravy.  

„Lidé jsou Nocí kostelů nezávazným způsobem pozváni: přijďte, podívejte se, staňte se na tuto noc našimi hosty“, zve návštěvníky koordinátor za ostravsko-opavské biskupství Ing. Mgr. Miroslav Přikryl. Popisuje, co výjimečného se připravuje: „Z mimořádných programových nabídek v letošním roce je možné jmenovat například vystavení nalezených originálů listin z kopulí katedrály Božského Spasitele v kostele sv. Václava v Ostravě. Listiny byly nalezeny v rámci rekonstrukce při sejmutí makovic věží, vloženy tam byly v době výstavby katedrály, tj. v roce 1888. Část z nich je dobře zachovalá, takže si je návštěvníci sv. Václava budou moci přečíst. To je jedno lákadlo. Druhou věcí, která je bude letos mimořádná, je zpřístupnění interiéru katedrály Božského Spasitele v Ostravě při probíhající rekonstrukci. V katedrále bude vyhrazen průchod a lidé budou mít na několik hodin možnost ji projít a prohlédnout si rozpracované opravy.“        

Projekt založený na spontánnosti a potenciálu věřících

V naší diecézi pomalu vzrůstá počet kostelů, které se do Noci kostelů zapojí. Letos jich je přihlášeno již 150. Do projektu se Miroslav Přikryl zapojil proto, že se mu líbí způsob jeho fungování, založený na iniciativě zespoda, která vyrůstá z místního společenství věřících. Říká: „Věřící se v dohodě s duchovním správcem rozhodnou, zda svůj kostel otevřou nebo ne. Zda v něm připraví programy složité, či jednoduché. Líbí se mi na tomto projektu jeho spontánnost a pestrost, která odráží aktivitu a potenciál místního společenství.“ Druhou věcí, kterou pozitivně hodnotí, je nízkoprahovost vůči lidem, kteří se necítí příslušníky církve, ale mohou se tímto způsobem setkat s křesťany, ale také prostor pro odbourání ostychu a překážek při vstupu do kostela. 

Noc kostelů vznikla v roce 2005 v Rakousku

Je to každoročně pořádaná akce, která má umožnit široké veřejnosti nezávazné přiblížení se a setkání s křesťanstvím. V jejím rámci jsou ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny některé kostely různých křesťanských církví, ve kterých se rovněž zdarma konají koncerty, komentované prohlídky, workshopy či divadelní představení. Návštěvníci mají možnost nahlédnout do kostelních sakristií či klášterních zahrad, zkusit si zahrát na varhany, vystoupat na věže či sestoupit do starobylých krypt Noc kostelů se koná také v Estonsku, na Slovensku, v Nizozemí, Německu a v Rakousku.   

Tipy na několik zajímavých programů v ostravsko-opavské diecézi: 

Varhanní preludia na poutním místě Cvilín, odpolední program pro děti a rodiče v evangelickém kostele v Krnově, v kostele sv. Michaela Archanděla ve Vrbně pod Pradědem se bude hrát hra "Oslava stvoření". V bazilice Navštívení Panny Marie ve Frýdku čeká na návštěvníky kreativní program pro děti s tématikou českých světců nazvaný České nebe. Ve Frýdku v evangelickém kostele prožijí návštěvníci zážitkovou prohlídku kostela s názvem - Kostel poslepu. V Bílovci v kostele sv. Mikuláše se budou hrát zhudebněné velikonoční pašije Tečka za člověkem. Ve Vítkově kromě čtení ve věži mohou návštěvníci sladce mlsat s vůní kávy z vítkovské pražírny. V Ostravě-Hrabůvce se bude konat módní přehlídka kostelní módy v průběhu liturgického roku. Také bude v kostele sv. Jiří v Dobré k vidění nový zvon Panna Maria o váze 100 kg. A v Dětmarovicích připravují soutěž pro děti „Detektiv v kostele“. 

Návštěvníci se dostanou na místa, která jim nejsou jindy dostupná. Do věží, zvonic, shlédnou výstavy, zaposlouchají se do koncertů, seznámí se s varhanami a na své si přijdou také děti, pro které organizátoři připravili zajímavý program jako výtvarné dílničky, hry a soutěže, nebo dětský koutek.       

Více na: www.nockostelu.cz

Pin It