NocKosteluEstonskoOstrava – Celkem 148 sakrálních míst bude možné navštívit během letošní noci kostelů na území ostravsko-opavské diecéze. Do aktivity, která má mezinárodní přesah, se zapojí kromě římsko-katolických farností také sbory protestantských církví. Vedle České republiky bude v pátek 29. 5. Noc kostelů také v Estonsku, na Slovensku a v Rakousku, kde iniciativa před deseti lety vznikla.

PivaKlasterStrahovOrganizátoři se snaží zaujmout návštěvníky kostela výstavami, možností prohlídky jindy těžko dostupných míst, programy pro děti nebo ochutnávkami. Například v Dětmarovicích připravují soutěž pro děti s názvem „Detektiv v kostele“, ochutnávku pravých klášterních piv, výtvarnou dílničku pro děti a výstavu cizojazyčných Biblí. Podobný program mají také v Doubravě, kde navíc představí sbírku starých fotografií obce. Na místní faře bude farní kancelář předvedena v podobě, jak ji kněz užíval přes 100 lety.

NocKosteluZvonDalší kostely chtějí zpřístupnit věže a zvonice. Na Svatojánskou věž ve Frýdku bude možnost vystoupat již od 14.00 hodin. Do míst, kam mohou během roku jen zvoníci, se lidé dostanou také v Opavě-Komárově, Doubravě, Štramberku, Dobré a dalších místech. Zvony všech kostelů se dostanou ke slovu hned na úvod Noci kostelů. Jejich vyzvánění zahájí program v 18.00 hodin. Zvony se rozezní ještě jednou v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Vítkově ve 21.40 hodin. „Přineste si s sebou svůj zvoneček. Rozezníme nejen velké zvony, ale všechny zvonky v kostele,“ upozorňují organizátoři. Zvony a zvonky se rozezní na pět minut.

Více k programu Noci kostelů 2015 na stránkách www.nockostelu.cz

Pin It