JesenikKostelČeská Ves – Na Jesenicku přibývá sociálních bytů, kterými katolická církev reaguje na potřebu po dostupném bydlení pro matky s dětmi, mladé rodiny, seniory nebo klienty azylových domů. Po šesti bytech, které byly zkolaudovány na faře v České Vsi, bylo dokončeno dalších sedm bytů přímo v centru města Jeseník. Den otevřených dveří a žehnání bytů začíná v sobotu 16. 5. v 9.00 hodin.

JesenikBudovaNa čtyři bezbariérové a tři bariérové malometrážní byty se povedlo přestavět nevyužitou hospodářskou budovu v těsném sousedství jesenické fary. Startovací byty by měly být k dispozici lidem se zdravotním postižením, ale i odrostlým dětem z dětských domovů,“ podotkl duchovní správce farnosti Jeseník i Česká Ves P. Pavel Schwarz, který se inspiroval podobným projektem, který vznikl na faře v Liptani na Krnovsku.

Iniciativu kněze kladně přijali nejen farníci, ale také vedení města. „Město volné byty pro tyto potřebné lidi nemá a náš záměr podpořilo,“ doplnil P. Pavel Schwarz. Souhlas města či obce byl důležitý pro přiznání státní dotace z Ministerstva pro místní rozvoj. Na vybudování sedmi bytů v Jeseníku získala farnost 4 miliony 50 tisíc korun. Další peníze na rekonstrukci objektu získala z daru ostravsko-opavského biskupství ve výši 900 tisíc korun. Zbytek nákladů hradí z úvěru, který bude splácet 15 let. Kromě bytů se v bývalé hospodářské budově podařilo drobnými úpravami připravit prostory pro skautskou klubovnu.

Podobně byly financovány i byty na faře v České Vsi u Jeseníku, které v sobotu 2. 5. požehnal biskup František Václav Lobkowicz. Bývalou farní budovu se podařilo upravit na byty pro sociálně slabší obyvatelstvo regionu z prostředků dotace Ministerstva pro místní rozvoj, daru Biskupství ostravsko-opavského a vlastních zdrojů farnosti. Celkové náklady dosáhly částky 5,7 milionů korun.

Projektant do bývalé farní budovy navrhl vestavět šest samostatných bytů: tři bezbariérové a tři bariérové. Projekt také počítal s renovací stávajícího zázemí farní klubovny a ordinace dětského lékaře sídlícího v přízemí budovy. Farnost se svým záměrem uspěla a byla jí schválena dotace ve výši 3 450 000 korun. Ostravsko-opavské biskupství na projekt farníkům přispělo částkou ve výši 850 tisíc korun, přičemž rozpočet projektu je 5, 7 milionu korun. Chybějící částku ve výši přesahující 1,4 milionu korun si farnost zajistila úvěrem se splatností 15 let.

Nájemce do farních bytů bude vybírat farní rada společně s místním duchovním správcem. Vzhledem k dotačnímu titulu, z něhož projekt čerpal prostředky, nesmí cena nájmu za 1 m2 překročit sazbu nastavenou Ministerstvem pro místní rozvoj. I proto bude celková výše nájmu přijatelná pro nízkopříjmové skupiny obyvatel. Podle původních představ farnosti Česká Ves i Jeseníku by nové byty měly sloužit sociálně znevýhodněným lidem.

Pin It