hrkani1Bílovec – Na Velký pátek ve tři hodiny odpoledne vyrazil téměř stohlavý průvod od kostela sv. Mikuláše přes náměstí k místnímu baroknímu zámku. V čele procesí šli muži v černých kabátech s hrkajícími trakaři v rukou, za nimi kráčeli kluci s hrkačkami o polovinu menšími. Procesí doprovázené přerušovaným zvukem hrkaček a klepaček se zastavilo na nádvoří zámku.

hrkani2Na balkon a do oken zámku se rozmístili lektoři pašijí, kteří přečetli zprávu o umučení Ježíše Krista podle evangelia sv. Jana. Hlouček dětí z bílovické scholy měl při pašijích roli davu, který křičel na Piláta „Ukřižuj! Ukřižuj ho!“ Krista symbolizoval velký dřevený kříž, který se po skončení pašijí přenesl v horizontální poloze za rachotu hrkaček a klepaček zpátky do bílovického kostela. Na Bílou sobotu se hrkačky v Bílovic ozvaly znovu. Namísto poledního vyzvánění obešli muži a chlapci s hrkačkami okolo kostela.

Tradice velikonočního hrkání na dřevěných hrkačkách se podařilo v Bílovci obnovit v minulém roce. Inspirací pro místní farnost byla obdobná aktivita, kterou v Českých Budějovicích organizuje herec Víťa Marčík. V letošním roce jihočeské metropoli vyrazilo na náměstí 72 dobrovolníků s hrkajícími trakaři.

hrkani3„Velikonoční hrkání je stará tradice, která nahrazuje od čtvrtečního večera až do sobotního poledne zvony, které v té době v kostelích na celém světě nezvoní. Tradice velikonočního hrkání je víceméně záminka, možná i provokace, která má být základem k pouličnímu dění. Pouličnímu divadlu, které má symbolicky vyjádřit okamžiky, které se děly dávno, ale zároveň se neustále opakují,“ vysvětlují stránky Divadla Víti Marčíka.

Fotoreportáž z Bílovce najdete ve fotogalerii.

FOTO: Pavel Siuda

 

Pin It