Ostrava – Květná neděle (29. 3.) završí čtyřicetidenní postní dobu a zahájí velikonoční svatý týden, ve kterém si křesťané připomínají poslední události před Ježíšovou smrtí na kříži a jeho vzkříšení. Biskup František Václav Lobkowicz prožije Květnou neděli s farníky Moravské Ostravy v kostele sv. Václava.

Průvod s větvičkami vrby jívy (tzv. kočiček), které symbolizují palmové ratolesti, připomíná Ježíšův slavnostní vjezd do Jeruzaléma. Letos bude v centru Ostravy průvod krátký. Vyjde v 9.30 hodin z kaple biskupství a zamíří do sousedního kostela sv. Václava. Následuje mše svatá, při které se čtou pašije – část evangelia o utrpení Ježíše a jeho smrti na kříži.

Květnou nedělí začíná svatý týden, tj. poslední týden před Velikonocemi, ve kterém si nejvíce připomínáme, co všechno se stalo před Ježíšovým vzkříšením. Po Zeleném čtvrtku a Velkém pátku přichází na řadu Bílá sobota s vigilií oslav Ježíšova vzkříšení, které si křesťané připomínají při nedělní slavnosti Zmrtvýchvstání Páně.

Přehled velikonočních bohoslužeb od Květné neděle až do velikonočního pondělí najdete na www.doo.cz, přehledy nabízejí také termíny s příležitostí ke svátosti smíření.

Pin It