Sant Egidio-ruceOstrava - Lidé z komunity Sanť Egidio se poprvé tuto sobotu setkali, povídali si a rozdávali chléb a kávu lidem bez domova před kostelem v Ostravě-Přívoze. Předcházelo tomu několik měsíců příprav, na kterých se podílely děti připravující se na setkání s otcem biskupem na Prašivé. Díky jejich iniciativě se získaly finance na jídlo pro chudé.

 

V sobotu v 16.00 hod. se v kostele Neposkvrněného početí Panny Marie v Přívoze sešlo přes dvacet lidí k MoSant Egidio-kostel1Sant Egidio-mazn chlebadlitbě za mír a pokoj. Vzácné bylo, že se společně modlili ti, co potřebovali pomoc s těmi, kdo s ní za nimi přišli.

Poté na faře rozdělila Iveta Jalová z komunity Sanť Egidio dobrovolníkům úkoly a během chvíle bylo namazáno sto chlebů, uvařena káva, naporcovaná buchta a odcházelo se na náměstí, kde již čekalo asi 15 lidí. Podání ruky, povídání, navázání vztahu bylo základem tohoto setkání. U povídání se pila káva, jedl chléb, ozýval se smích. Lidé mezi sebou utvořili skupinky, které se různě mísily, jak kdo se s kým chtěl ještě seznámit a povídat si. Stále přicházeli další lidé, takže nakonec se jich sešlo kolem padesáti. Navázaly se první vztahy a obdarovávání vůbec nebylo jednostranné.

DůleSant Egidio-tvžitým impulzem setkání byla iniciativa pracovnic Katechetického centra, které připravily skvělou akci pro děti Prašivá 2015. Dvě z nich Jarmila Plačková a Lucie Wzatková se zúčastnily také sobotních skutků milosrdenství. Na konci setkání byly obě radostné, neboť společně s Sant Egidio-naslouchnkomunitou Sanť Egidio ‚vyrazily do ulic s jídlem a pitím, ale hlavně s chutí lidem připomenout, že tady nejsou sami, aby získali sílu bojovat se svou těžkou životní situací.‘

Aktivitu přišel podpořit také P. František Kufa, spirituál Charity Ostrava. Vzpomínal na první setkání s komunitou v Praze: „To je již více než dvacet let. V Praze jsem potkal našeho otce biskupa Františka, tehdy ještě světícího biskupa pražské arcidiecéze. A ten mě pozval, ať jdu s ním na představování laického hnutí Sanť Egidio z Itálie. Tak jsem šel. Když jsem se dočetl, že budou poprvé rozdávat jídlo i zde v Ostravě, přišel jsem se s nimi modlit.“

Další setkáníSant Egidio-gesto se v Ostravě uskuteční 5.9. 2015. Od 15.00 hod. se budou na faře v Přívoze mazat chleby a v 16.00 hod. se bude konat Modlitba za mír a pokoj v kostele. Všichni jsou srdečně zváni!

 

Pin It