otec biskupZlaté Hory - Otec biskup František pekl chléb ve Zlatých Horách a získal tím pecen chleba pro chudé! Zapojil se takto do přípravy diecézního setkání s dětmi na Prašivé, která pomáhá lidem bez domova. Připojíte se i vy?

 

Z mnoha zrnek jeden chléb

Takový název dostalo letošní diecézní setkání dětí s otcem biskupem na Prašivé. Uskuteční se ve středu 1. července. Pro děti bude připraven program o chlebu, jednotě celého světa a potřebě solidarity s druhými lidmi. K výzvě, kterou chléb přináší, se může až do setkání na Prašivé, tj. do 1. července, přidat každý. Kdo upeče chleba nebo se o něj s někým rozdělí, vyfotí ho, namaluje nebo popíše a vloží svůj příspěvek na web www.prasiva2015.cz, získá jeden chléb pro chudé, který bude zaplacen ze sponzorských darů. Takto získané chleby namažou a lidem bez domova rozdělí lidé z komunity Sant Egidio.

Otec biskup pekl chléb ve staré cihlové peci na faře ve Zlatých Horách. Farníci ji přes zimu vyčistili, vysušili a od té doby v ní již čtyřikrát pekli. Do pece jde sázet až 15 chlebů. Nejprve se roztopí dřevem, nahřívání pece trvá cca 4 hodiny, potom se vyhrabe žhavé uhlí ven a vymete máčeným březovým koštětem. Dále se asi hodinu temperuje (snižuje se teplota pod 3000C), pečou se nejprve „podplamence“ (dalamánky) cca 15 minut a pokud je už teplota dobrá, sází se bochníky. Ty se pečou zhruba hodinu.

Pečte, vkládejte příspěvky na web a těšíme se na setkání s vámi na webu i osobně 1. července na Prašivé.

 

 

Pin It