NocKostelu1Ostrava - Celkem 152 sakrálních míst bylo možné navštívit během letošní Noci kostelů na území ostravsko-opavské diecéze. Do aktivity, která má mezinárodní přesah, se zapojily kromě římsko-katolických farností také sbory protestantských církví. Všude na své hosty čekali dobrovolníci z řad farníků. Připravili výstavy, soutěže, komentované prohlídky nebo zorganizovali koncerty. Jejich nabídku využily tisíce lidí. Počet návštěv překročil loňský rekord. Letos Noc kostelů zaznamenala v diecézi více než 36 tisíc návštěvnických vstupů.

NocKostelu2Netradiční podívanou skrývala Noc kostelů v opravované katedrále Božského Spasitele v Ostravě. Lidé mohli nakouknout do nitra chrámu, který je pro veřejnost od září uzavřen. Kdo se v pátek večer do katedrály vydal, mohl vidět krásně naleštěný kazetový strop, zrenovovanou fresku nad oltářem i novou výmalbu. Mezi těmi, kdo se do katedrály zavítali, byl i otec biskup František Václav Lobkowicz. Stejně jako stovky jiných, i on se musel zapsat na listinu, že vstupuje na staveniště a byl o tom poučen.

„Obdivuji ten kazetový strop a vitráže v oknech. Vše je krásné, naleštěné. Je to fakt nádhera,“ říká Ema Novotná, která program Noci kostelů ráda navštěvuje i s manželem. „Když jsem zdravá, tak chodím. Jsem z Poruby a do centra Ostravy je ale nejdál, kam se dostanu. Ráda bych viděla i dřevěný kostel v Hrabové i ten nový v Zábřehu, který znám jen zvenčí,“ dodává žena, která se narodila během 2. světové války v Přívoze.

NocKostelu3Hlavní program v centru města byl letos soustředěný na kostel sv. Václava, který celý rok katedrálu zastupuje. Na zahájení Noci kostelů se přišel podívat ostravský primátor i krajský hejtman. Prohlédli si listiny zakladatelů katedrály, které byly nedávno objeveny ve věži katedrály. Výstava fotografií dokumentovala průběh oprav. Různé kouty katedrály byly také vyobrazeny na obřích obrázkových kostkách, které si mohly děti poskládat. „Kostky máme už čtvrtým rokem. Někde jsme se inspirovali a chlapi je vyrobili,“ vysvětluje původ nápadu a zábavné hry pro nejmladší účastníky akce Jarka Košťálová. Pro děti byly připraveny také omalovánky a soutěžní kvíz.

NocKostelu4Soutěž pro děti měli připravenou také v kostele sv. Vavřince v Bílově u Bílovce. Krásně opravený kostelík dva kilometry od dálnice láká k návštěvě. Do Noci kostelů se místní farníci přihlásili letos poprvé. „Inspirovali jsme se ve Velkých Albrechticích, které jsou také vesnicí, a zapojují se,“ uvedli Josef a Barbora Poláškovi, kteří v Bílově žijí od roku 1987, kdy se sem přistěhovali z Místku. Kostelník Josef Polášek příchozím ukazuje fotky původního stavu, než se jej před čtyřmi lety podařilo zrenovovat. Oprýskané zdi žluté fasády připomněly doby, kdy stejný nátěr pokrýval většinu kostelů a zámků v celém komunistickém Československu. V dobách nejtužšího režimu byly snahy z kostela vybudovat dokonce sýpku. Tento osud kostel naštěstí minul. Našli si jej však už čtyřikrát zloději, kterým za oběť padly figurky betléma a sošky andělů. Našlo se jen torzo a pár figurek betléma v novojičínském starožitnictví. Dva andělé se jim vrátili až z hranic s Rakouskem, kde je u pašeráků objevili celníci. Kostelu musí jistě pomáhat čtrnáct svatých pomocníků v nouzi, které zde po staletí uctívají.

NocKostelu5Bílovecký kostel sv. Mikuláše pozval kapelu Přyvozacy, kteří představili své hudebně-dramatické pašije s názvem „Tečka za člověkem.“ Noc se rychle krátí i v Bílovci, ale fronta před vstupem do kostelní věže se stále prodlužuje. Lidé si krátí čas plkáním. Je teplý večer a veselo. Klíče v zámku zachrastily krátce před jedenáctou hodinou večerní ještě ve Velkých Albrechticích. Poslední návštěvníci se dozvědí, jak se před 14 lety podařilo k opravě kostela přesvědčit místní mládež. „Obešel jsem autobusové zastávky a lavičky, na kterých seděli zdejší puberťáci, a ptal jsem se jich, jestli nechtějí dělat něco užitečného. Oni na to kývli a byli rádi, že se nemusí nudit. Osekali se mnou celý obvod kostela, který byl plesnivý do výšky dvou metrů,“ popisuje začátek oprav kostela sv. Jana Křtitele místní kostelník Jan Zajíček. Mladým práce tak zachutnala, že se pustili také do kopání odvodňovacích šachet okolo kostela. Léta 2001 až 2006 strávená na opravách kostela připomínají fotografie vystavené během Noci kostelů. Kromě nich byla v presbytáři také výstava snímků s tématem Rodina z Centra pro rodinu a sociální péči z.s., kterému zdejší kostelník šéfuje.

 

Pin It