banner proglasOstrava - Rádio Proglas odvysílá ve čtvrtek 5. února 2015 od 22 hodin pořad o probíhající opravě ostravské katedrály Božského Spasitele. Redaktor Antonín Žolnerčík si k mikrofonu pozval projektového manažera biskupství Ing. Miroslava Přikryla. Reprízu pořadu pak budete moci vyslechnout v pondělí 9. února 2015 od 16.30 hodin. 

 Kompletní oprava ostravské katedrály probíhá od 1. září loňského roku (2014). Zahrnuje renovaci střech, krovů, věží, fasád, oken, dveří, sochařské výzdoby průčelí a v interiéru proběhne kompletní výměna popraskané dlažby, elektroinstalace, doplnění osvětlení a celková výmalba. Vše se musí stihnout do září letošního roku.  Projekt získal významnou podporu z fondů Evropské unie a fondů Česko-polské přeshraniční spolupráce. Z celkových nákladů projektu ve výši 60 mil. Kč je přibližně 30 mil. z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko a 10 mil. z Programu česko - polské přeshraniční spolupráce. Zbývajících 20 mil. bude do projektu vkládat Biskupství ostravsko - opavské a Římskokatolická farnost Moravská Ostrava. V diecézi byla v prosinci 2014 vyhlášena sbírka na opravu katedrály, při které se ve farnostech vybralo dohromady 1,6 mil. Kč. 

Více o opravách zde: http://www.doo.cz/59-zpravy/posledni-zpravy/1871-zacina-oprava-katedraly-bohosluzby-budou-v-kostele-sv-vaclava.html

 

 

 

Pin It