betlemyMistekFrýdek-Místek – Vánoční atmosféra v místech, kde by to málokdo čekal. Tiskárna Kleinwächter se již po dvanácté promění na dva dny galerii. Několikatunové stroje nahradí křehké betlémy. Ve dnech 26. 12. a 27. 12. jich výrobní prostory tiskárny na ulici Československé Armády ve Frýdku-Místku zaplní osmdesát. Součástí programu je živá vánoční hudba a řezbáři. Otevřeno je 26. 12. od 13.00 do 17.00 hodin a 27. 12. od 10.00 do 17.00 hodin.

Připravit tiskárnu na výstavu betlémů není jen tak. Provoz utichl již před 4. neděli adventní a majitel tiskárna Josef Kleinwächter společně se svými zaměstnanci a přáteli vyklízejí prostory a instalují betlémy. „Vyklízení prostor provádí z dvaceti pěti členného kolektivu tiskárny 10 zaměstnanců po dobu 12 hodin. Musíme přemístit mimo jiné i stroje o váze více jak tři tuny,“ uvedl Josef Kleinwächter a dodal, že po vyklízení strojů se vyzdobí stěny tiskárny. Modré sukno pokryjí zlaté hvězdičky, které vytvoří betlémskou půlnoční atmosféru tiché noci.

Až pak přijde čas na stavění betlémů, které zabere mininálně patnáct hodin. Majitel tiskárny si na tuto téměř posvátnou práci zve své kamarády Daniela Adámka a Jiřího Bíleckého. „Pomáhají mi už po 11 let nezištně betlémy stavět i sklízet. Jako vděk za jejich nadšení jsem je letos vyzvedl do role spoluvystavovatelů. Pracujeme s velmi malými figurkami, které jsou citlivé na zacházení, aby se nepoškodily. Nedovedu si již ani představit, že by mezi těmi pomocníky měl být někdo jiný,“ dodal Josef Kleinwächter, který na přípravě výstavy stráví stovky hodin. „Celková doba chystání výstavy po přepočtu na jednoho člověka je dohromady 165 hodin a stejně tak časově náročné je i „odstrojování“ výstavy,“ dodává.

Součástí výstavy je už třetím rokem práce řezbářů, kteří tvoří před očima návštěvníků a za doprovodu hudby Baroc Campagniollo Ansamble z Oder u Nového Jičína pod vedením Martina Jakubíka. „Myšlenka oživit výstavu betlémů vznikla v roce 2012. Tehdy jsem tuto myšlenku diskutoval s dnes již zesnulým kamarádem Tomášem Cidlíkem, který ještě než nás navždy opustil, stačil dát pro moji myšlenku dohromady super partu nadšených řezbářů. Za to mu patří můj dík a stálá vzpomínka,“ uvedl Josef Kleiwächter. Přední řezbáři Frýdku-Místku Lupo Anetta, Jirka Rozehnal, Mirek Křivák, Zdeněk Nytra, Milan Oboda a Míša Kolaříková realizují projekt, „Betlém s frýdecko-místeckou tématikou“.

Výstavu betlémů tvoří 80 betlému. K vidění jsou betlémy z lípového dřeva, cedru, olivovníku, keramiky, papíru, skla, sádry, paličkované a z vycpaného textilu. Výstavy se každoročně účastní 5.000 návštěvníků. Mezi návštěvníky byli lidé ze Slovenska, Polska, Finska, Německa, Holandska, Anglie, Argentiny a Austrálie. Každý dětský návštěvník výstavy dostane od pořadatelů vánoční perníček.

Proč se tiskárna mění o Vánocích v místo plné betlémů? „Možná pro uzdravení naší nemocné společnosti. Domnívám se, že potřebuje navázat na historické hodnoty, které byly našemu národu tak blízké. Tím byla rodina jako základní článek celé naší společnosti. Zvláštním způsobem se tyto pevné rodinné vazby vytrácí a je si zapotřebí připomenout, že vše začalo v Betlémě. Je to jenom na nás, jestli se budeme vzájemně podporovat a navracet se k hodnotám, které byly základním stavebním kamenem našeho národa,“ vysvětluje Josef Kleinwächter.

tv betlemy 2014 m

Pin It