CharitaCTesinČeský Těšín – Na začátku prosince 2014 proběhlo vyhodnocení došlých žádostí o finanční příspěvek v rámci systému malých grantů „Grandík Charity Český Těšín.“ Charita Český Těšín rozdělila mezi deset handicapovaných 80 tisíc korun. Obdarovaní peníze využijí k nákupu zdravotních pomůcek nebo podpůrné léčbě.

„Grandík Charity Český Těšín je systém malých grantů z tzv. Fondu pomoci, které jsou určeny osobám s fyzickým či mentálním omezením. Cílem Charity Český Těšín je, aby jim finanční prostředky, které takto rozdělíme, pomohly v překonávání bariér v jejich každodenním životě. Pro handicapované v současnosti Charita Český Těšín žádnou službu neposkytuje, a tak je chceme podpořit alespoň prostřednictvím Grandíka,“ uvádí k projektu jeho administrátorka Věra Zlá.

Hodnotící komise se sešla 1. 12. a posoudila došlé žádosti o finanční příspěvek. V komisi zasedli ředitel Charity Český Těšín Martin Hořínek, ředitel Charity sv. Alexandra Pavel Folta a vedoucí Charitního střediska „Kometa“ Irena Úradníková. „Podle stanovených pravidel komise vyhodnotila došlé žádosti a mezi deset žadatelů rozdělila celých 80 000 Kč. Jednání se zúčastnily také sociální pracovnice, které v rámci sociálního šetření osobně všechny žadatele navštívily.

Grandík Charity Český Těšín letos přispěl na:

-          postel se zdravotní matrací pro dívku s centrálním hypotonickým syndromem a mentálním postižením,

-          sluchadlo pro chlapce s oboustranně středně těžkým sluchovým postižením,

-          koupací polohovací lehátko pro imobilní dívku trpící spasmy, epilepsií a dalšími onemocněními,

-          operaci speciální metodou ULZIBAT k odstranění napětí svalů pro dívku s těžkými spasmy,

-          ovladač ke kochleárnímu implantátu pro čtyřletého chlapce,

-          speciální zádržný systém – autosedačku pro mladého muže s kvadruplastickým syndromem,

-          měsíční rehabilitační pobyt pro chlapce se vzácným Costello syndromem,

-          pobyt v nemocnici doprovodu chlapci s ulcerózní kolitidou,

-          domácí rehabilitaci fyzioterapeutem pro dívku s Rettovým syndromem,

-          domácí fyzioterapii pro dívku s dětskou mozkovou obrnou a epilepsií.

S příjemci darů se momentálně podepisují darovací smlouvy, tak aby mohly být přidělené finance do Vánoc odeslány. „Doufáme, že tyto dary přinesou v předvánočním období radost svým příjemcům a jejich rodinám a dopomůžou jim tak k ulehčení ztížených podmínek jejich života. Přeji jim za Charitu Český Těšín pokojné prožití svátků vánočních a hojnost požehnání v nastávajícím roce,“ uzavírá ředitel Charity Český Těšín Martin Hořínek.

Zdroj: Tisková zpráva Charity Český Těšín, Bc. Jana Dybová - PR manařerka Charity ČT

Pin It