Ostrava - V sobotu 22. listopadu proběhne již druhá Národní potravinová sbírka. Tak jako vloni pomůže lidem v nouzi, kteří, stejně jako téměř desetina Čechů, nemají prostředky na nákup potřebných potravin. Charita Ostrava a další organizace budou pro své klienty shromažďovat potravinovou pomoc také v ostravských hypermarketech. 

 

O úspěšnosti akce hovoří loňská čísla. Zatímco při loňském premiérovém ročníku mohli organizátoři z jiných států, letos se mohou pochlubit tím, jak pomáhají Češi. Ti vloni darovali 55,5 tun potravin, dalšími 10,5 tunami přispěly firmy. V reálu to znamená asi 132. 000 porcí jídel. Nejvíce potravin se vybralo v Praze (15,2 tuny), za hlavním městem následuje Moravskoslezský kraj (10,1 tuny).

 Hlavním posláním sbírky je upozornit na nedostatek základních potravin mezi některými skupinami obyvatel, jež nemají dostatek prostředků na jejich nákup. V České republice se na hranici chudoby, nebo sociálního vyloučení, pohybuje téměř jeden a půl milionu lidí.

Do projektu, jehož cílem je rozvinout diskuzi a iniciovat řešení problematiky nedostatku potravin na jedné straně a jejich plýtvání na straně druhé, jsou zapojeni i přední prodejci potravin v České republice (TESCO, Penny, Kaufland, Ahold, Globus) a společnost dm.

Více o akci na: http://www.potravinypomahaji.cz/

 

 

Pin It