pochodHavirov3Havířov – „Již 22 dní po početí dítěti bije srdce! Dítě je vždy naděje! Zrušte potratový zákon!“ Cedulky s těmito nápisy nesli nad svými hlavami účastníci prvního Pochodu pro život na území ostravsko-opavské diecéze. Akci v Havířově podpořilo 130 účastníků. Někteří z nich cestovali i desítky kilometrů, aby mohli akci inspirovanou Hnutím pro život podpořit.

pochodHavirov1„Pochod pro život v Havířově byl nad očekávání vydařený. Přišlo 130 lidí, dokonce i celý autobus z Jablunkova a Třince. Atmosféra byla skvělá, lidé nadšení a celý průvod v jednotě. Celé to bylo k Boží slávě, takže co více si přát,“ uvedl organizátor akce Tomáš Klimecký.

A jak se to vůbec stalo, že první Pochod pro život v kraji byl právě v Havířově? „Dlouho jsem cítil, že je potřeba na ochranu života něco udělat. V jednom z posledních čísel časopisu ProLife jsem si přečetl výzvu k možnosti uspořádání Pochodu pro život ve svém městě. Byl tam kontakt na pana Miroslava Kratochvíla z Brna, který mi s organizací pochodu pomohl,“ vysvětlil Klimecký.

pochodHavirov2Mladý muž se od člověka z hnutí ProLife dozvěděl, které úřady je nutné k uspořádání pochodu kontaktovat, jak jej správně ohlásit a pomohl i s propagací. „Nejdřív se divil, že akci neuspořádáme přímo v Ostravě, která je větší. Tak jsem mu řekl, že jsem z Havířova a to je také dost velké město,“ dodal s úsměvem Tomáš Klimecký.

Akci na podporu nenarozeného života přišli podpořit křesťané z různých církví, přestože svolavatelem nebyla oficiálně žádná z nich. „Já chodím do Apoštolské církve do Havířova, je pro mne zásadní žít podle Božího Slova. Volají mi lidé z různých církví a chtějí se k pochodu připojit. Jsem moc rád, že to zajímá tolik lidí,“ uvedl krátce před pochodem Klimecký.

Událost podpořilo také několik kněží z ostravsko-opavské diecéze společně se svými farníky. „Byla to moc pěkná akce. Vydali jsme se do Havířova společně s kostelnicí, nesli transparenty a rozdávali letáčky. Na závěr jsme se pomodlili Otče náš, Zdrávas Maria a požehnal jsem jim. Lidé byli rádi, že je mezi nimi kněz,“ uvedl P. Jan Wojnar z farnosti Dobratice. Do pochodu se zapojil také farní vikář Havířova P. Karel Rechtenberg.

Akce zaujala řadu lidí v centru Havířova. Pochod vyšel od Kulturního domu Leoše Janáčka a prošel hlavní třídou. Jádro pochodu tvořily mladé rodiny s dětmi, maminky s kočárky a řada dalších sympatizantů Hnutí pro život. „Byla tam i jedna holka, která říkala, že je dcera evangelického pastora. Přijeli také lidé z Bukovce. Mezi námi šlo hodně dětí, které si cestou zpívaly,“ popsal průběh kampaně otec Jan Wojnar.

Načasování akce pár dní před volbami některé pozorovatele zmátlo. „Dva muži nás zastavili a ptali se, pro jakou stranu agitujeme. Vysvětlili jsme jim, že pro žádnou. Cestou na nás nikdo nepokřikoval, lidé se dívali z oken paneláků a na protějším chodníku nás sledovala městská policie,“ řekl otec Jan, který se domnívá, že mezi lidmi je hlad po takových akcích. „Do Prahy je to pro nás moc daleko. Konečně se něco podobného uspořádalo i tady. Organizátor měl ke všem takové otevřené srdce, děkoval nám, že jsme přišli. Je třeba povzbudit takové lidi,“ dodal farář z Dobratic.

Pin It