Petrovice – Kostel sv. Rocha v Petrovicích u Janova se po třech letech oprav opět otevřel veřejnosti. Prvními účastníky slavnostní mše svaté byli nejen místní farníci, ale také desítky německých rodáků z Petrovic a dalších obcí na Krnovsku. Otevření kostela si nenechalo ujít okolo 250 lidí. Bohoslužbu sloužil generální vikář ostravsko-opavské diecéze Mons. Martin David.

Na mši svatou do Petrovic se vydali také zpěváci z Krnova, kteří zazpívali Mozartovu Mši C dur „Orgelsolomesse“. Otevření kostela si nenechali ujít ani zástupci vedení města Krnova, kteří společně s německými rodáky v Petrovicích zakončili 20. česko-německý týden. Do kostela sv. Rocha se vypravila také krnovská varhanice Silvie Mičková, která se v Petrovicích v roce 1946 narodila.

Kostel sv. Rocha v Petrovicích z konce 17. století se podařilo kompletně zrenovovat v letech 2012 až 2014. Nová fasáda zvenku a výmalba uvnitř kostela, nové krovy, střecha, okna, dveře, elektroinstalace i odvodnění s kanalizací vyšlo na téměř šest milionů korun. Peníze se na opravu kostela, hřbitovní zdi i kapličky podařilo sehnat z více zdrojů. Podstatnou část se podařilo uhradit z projektu EU, dotace MS Kraje, Nadace OKD, Česko-německého fondu budoucnosti, přispěly také Biskupství ostravsko-opavského a obec Petrovice.

Eura v hodnotě osmdesáti tisíc korun mezi sebou vybrali také němečtí rodáci, kteří se finančně podíleli na zrestaurování oltářního obrazu sv. Rocha a kříže na hlavním oltáři. Do kostela také instalovali desku s šestnácti jmény mužů, kteří během 2. světové války padli nebo jsou dodnes mezi nezvěstnými. Na minulost se vzpomínalo také při slavnostním znovuotevření kostela. Pamětníci připravili výstavu fotografií předválečných Petrovic, které se jim podařilo zachránit po vyhnání z jejich domovů a vysídlení do Německa. Po mši svaté čekalo na účastníky události pohoštění na místním obecním úřadě.

V opraveném kostele se budou opět sloužit bohoslužby. Kostel sv. Rocha se bude o mši svatou dělit jednou za 14 dní s kostelem Nejsvětější Trojice v Janově. Duchovní správu zde vede P. Mgr. Jan Mazur z Bohušova, který má na Osoblažsku a Krnovsku na starosti celkem 9 farností.

Pin It