Ostrava – Červnové vydání diecézního zpravodaje OKNO zamířilo do farností ostravsko-opavské diecéze. Čtenáři v aktuálním vydání najdou přehled hlavních událostí z měsíce května, který tradičně provází diecézní poutě. Z pouti rodin na Maria Hilf je snímek na obálce časopisu, biskupové se na stejném místě setkali s kněžími, do Českého Těšína se vydali pracovníci Charit a v Ostravě se koncem měsíce sešli senioři.  Květnový poutní maratón zahájil biskup František Václav Lobkowicz v Lurdech.

Vydal se tam s Maltézskou pomocí, která ve spolupráci se suverénním řádem maltézských rytířů organizuje každoroční pouť nemocných. Se zázraky však není spojeno jen toto místo mariánských zjevení, mimořádná uzdravení jsou spojována také s jinými lokalitami. Jedno z nich se odehrálo v Hájku u Velké Polomi. Uzdravení slepého chlapce stálo v roce 1905 za iniciativou vybudování kaple Panny Marie. Nyní ji po rekonstrukci požehnal pomocný biskup Martin David.

Prosit Pannu Marii o pomoc přicházejí po staletí lidé také do Karviné-Fryštátu. Historie gotického kostela je spojena se založením města, o kterém se poprvé zmiňuje Týnecký kodex v roce 1268. Letos si město připomíná 750 let od svého založení, a proto jsme se rozhodli představit čtenářům OKNA karvinskou farnost. Ve městě s 54 tisíci obyvateli žijí čtyři kněží. Náboženského života se účastní okolo tisícovky věřících.

Tématem čísla je Národní pouť na Velehrad, která je tradičně spojena s daty 4. a 5. července. Na pouť ke cti svatých Cyrila a Metoděje jsou zváni věřící z celé republiky, která si letos na Velehradě chce připomenout 100. výročí od založení samostatného státu. V Okně čtenářům představujeme hlavní body programu, z nějž si vybere skutečně každý.

Kulturní rubrika ještě připomíná festival Slezská lilie, který již klepe na dveře. Osmý ročník začíná v pátek 8. června v 18.00 hodin v katedrále Božského Spasitele mší svatou za mládež. Následuje program „Večera nadějí“ na němž vystoupí gospelový sbor Fusion Trojka Ostrava, dětský sbor Małe TGD a americké popové duo Divine Attraction. V sobotu 9. 6. bude program na třech místech – v kostele sv. Václava, v kině Vesmír a před katedrálou Božského Spasitele, kde od 20.40 hodin začíná rocková opera Jesus Christ Superstar. V neděli 9. června se program festivalu stěhuje ke kostelu sv. Antonína Paduánského v Ostravě-Kunčičkách. Více na www.slezskalilie.cz

Poslední dvoustrana červnového čísla patří rubrice Evangelizace a Osobnost víry. Na poli vzdělávání a volnočasových aktivit působí již 22 let Charitní středisko Michala Magone v Ostravě-Dubině. Jeho činnost se letos propojí s Diecézní pouti dětí. Malí poutníci přinesou totiž na Prašivou pastelky a další potřeby pro kreativní tvoření, z nichž děti z Michala Magone vyrobí dárky a přáníčka pro seniory.  Takto se naplní téma Prašivé 2018 „Tvoříme mosty“, jak k tomu vybízí papež František.

O půldruhého století zpět se vrátíme při čtení životního příběhu pomocného biskupa olomoucké arcidiecéze Mons. Josefa Schinzela. Jeho životní příběh se začal psát v roce 1869 ve vesnici Krasov nedaleko Krnova. Jako kněz působil v Moravské Ostravy, Kroměříži a v Olomouci, kde byl v roce 1922 pomocným biskupem. Jako sudetský Němec těžce nesl nástup nacistického režimu a jeho omezování aktivit církevního života. Zemřel v roce 1944 v Olomouci a pochován je v rodném Krasově.

Pin It