OKNO1014Srdce sv. Jana Maria Vianneye na obálce říjnového vydání diecézního zpravodaje OKNO připomíná událost z minulého týdne, kdy do Ostravy zavítaly ostatky svatého faráře arského. Na skutečnost, že se na sídlišti v Ostravě-Zábřehu děje něco mimořádného, upozornilo vyzvánění zvonů věže kostela Svatého Ducha.

Zvonění si užili také v dalších farnostech diecéze. V Dolních Životicích na Opavsku nechali dva místní farníci pořídit nový zvon sv. Václava a hned tři bronzové zvony visí nově v opraveném kostele sv. Marka v Karviné. Jak se podařilo vrátit čtyři zvony do Čeladné, se dočtete v seriálu o farnostech.

Ale nejen zvony a opravami kostelů žijí farnosti ostravsko-opavské diecéze. V Ostravě-Svinově vyhlásili soutěž o nejlépe zpracovaný papírový model kostela. Vystřihovánku budou skládat nejen farníci, ale také žáci místní základní školy, kteří jej od svinovského faráře dostali první školní den.

Lidé, kteří pracují v Charitách, oslavili u příležitosti svátku svého patrona sv. Vincence z Pauly svůj den. V Praze se rozdávaly Ceny Charity a jedna z nich míří také do naší diecéze. Nositelkou prestižního vyznamenání je paní Marta Dostálová z Charity Ostrava, která po letech práce v Charitní pečovatelské službě pomáhá jako dobrovolník v Hospici sv. Lukáše.

O dobrovolnictví je také příspěvek Centra pro rodinu a sociální péči, které nabízí možnost nabídnout své schopnosti a dary v dobrovolnické službě v integračním klubu Brána.

Tématem měsíce je osobnost biskupa Josefa Martina Nathana, jehož ostatky do začátku listopadu odpočívají na opavském hřbitově. V pátek 7. 11. budou převezeny do Branic, kde prožil většinu svého kněžského života a zanechal za sebou dílo Městečka milosrdenství s kostelem Svaté Rodiny. Přestože je biskup Nathan považován za německého biskupa, byl to člověk s českými kořeny. Dochovala se četná svědectví, která dokazují, že i v těžké době vlády nacistů nedělal rozdíly mezi národy.

Se začátkem školního roku jsme se zastavili také v jedné z církevních škol. Čtenářům přiblížíme Základní uměleckou školu duchovní hudby v Místku, která si letos připomíná 20 let od svého vzniku. O začátcích církevní hudebky, opravách školní budovy i nových školních varhanách jsme si povídali s ředitelem školy Josefem Vojvodíkem.

Poslední stránky říjnového vydání patří rozboru úryvku z Katechismu katolické církve na téma „Žízeň po Bohu“, zprávě o letním táboře Bridge na Jesenicku a seznámení s osobností víry P. Ludvíkem Ochranou, který se narodil před 200 lety kousek od napoleonských bojišť ve Francii. Vyrůstal však na Opavsku a jako stěbořický farář stál u zrodu Matice opavské, která dnes funguje pod názvem Matice slezská.

Zadní strana obálky zachycuje 10. svatohubertskou mši svatou na Bílé v Beskydech, která je každoročně vyhledávána myslivci a lesníky. Bohoslužbu vedle arcibiskupského loveckého zámečku sloužil biskup František Václav Lobkowicz. Atmosféru přímo z Bílé na svých fotografiích zachytil fotoreportér Pavel Zuchnický.

Pin It