Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Ostrava - Originální hudbu, výstavu fotografií, program pro děti i boršč nabídne 30. června od 17.00 třetí ročník Ukrajinského festivalu v centru Ostravy.

Na zahradě televize NOE (Kostelní náměstí 2) bude Středisko humanitární pomoci a rozvojové spolupráce, které je součástí Diecézní charity ostravsko-opavské, představovat Ukrajinu a její aktuální situaci. „Chceme zvýšit povědomí o Ukrajině, jak vlastně vypadá, a ukázat, že to není jenom země děravých cest a Nikoly Šuhaje loupežníka, když to řeknu zjednodušeně,“ představuje festival Sylva Lejsková, PR pracovnice Diecézní charity. „Jedná se o zemi, která má perspektivu, vyplatí se tam cestovat, protože tam jsou zajímavá místa, například Kyjev jako metropole se dá porovnávat s ostatními velkoměsty.“ Festival, který je součástí širší kampaně s názvem „Kontrasty Ukrajiny“, bude také představovat činnost střediska, které pomáhá právě na Zakarpatské Ukrajině. Podporuje zde dětské domovy, domovy seniorů a posílá potřebným lidem také hmotnou pomoc.

Program festivalu zahájí folklórní soubor Korále z Olomouce, který za doprovodu kytary a houslí představí ty nejkrásnější ukrajinské písně a skladby. Program bude pokračovat povídáním o Ukrajině a za zvuku kněžského chóru ze Zakarpatské Ukrajiny, který vznikl speciálně pro tuto událost, si můžete pochutnat např. na boršči, který bude připraven zdarma pro všechny návštěvníky akce. Na závěr vystoupí soubor lidové hudby Tjačivská muzika. Nudit se nebudou ani děti, pro které jsme připravili doprovodný program, a atmosféru živé Ukrajiny doplní výstava dokumentárních fotografií.

Nejen zábava, ale i pomoc

Nově je součástí programového schématu také sbírka humanitární pomoci. Prostřednictvím nákupu konkrétních věcí denní potřeby, např. zubního kartáčku, mýdla nebo pracího prášku, podpoříte ty nejpotřebnější. Dobrovolným vstupným pak můžete přispět na projekty rozvojové pomoci na Ukrajině, kde působí Středisko humanitární pomoci a rozvojové spolupráce. Jak konkrétně pomáháme, se dozvíte na webových stránkách Humanitárního střediska www.adpotujsi.cz, kde najdete také seznam sbírky humanitární pomoci.

Pin It