Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Diecéze - Týden před 4. nedělí velikonoční nás církev tradičně zve k intenzivnější modlitbě za duchovní povolání. Letošní neděle Dobrého pastýře připadá na 22. dubna a papež František k ní vydal své poselství, ve kterém se obrací především na mladé lidi, aby se ztišili a mohli tak zaslechnout Boží hlas, učili se rozlišovat a nebáli se žít Boží slovo.

Církev si stále intenzivně uvědomuje potřebu modliteb za duchovní povolání, neboť jich není dostatek. Podkladem modliteb za duchovní povolání je Ježíšovo slovo: „Proste Pána žní, aby poslal dělníky na svou žeň“ (Lk 10,2) a „Získávejte mi učedníky…“  (Mt 28,19). V posledních letech počet bohoslovců stále klesá, především pak v Evropě a Americe. V současné době se v České republice připravuje na duchovní povolání celkem 53 bohoslovců, tj. v Arcibiskupském semináři v Praze celkem 19 bohoslovců, v Arcibiskupském semináři v Olomouci celkem 24 bohoslovců a dalších 10 bohoslovců se chystá v zahraničí.

Jak rozlišit povolání?

Každý z nás, obzvláště pak mladí lidé, se zamýšlí nad svým životem, jaký s ním má Bůh plán, do jakého povolání ho volá, jestli do manželství či do duchovního stavu. Aby člověk dokázal dobře rozlišit svoji cestu, je důležité žít život podle evangelia a církevních přikázání, modlit se, najít si dobrého kněze, se kterým může mluvit o svém životě a o svých plánech, a také je dobré se seznámit s různými způsoby zasvěceného života. Mnohé kláštery nabízejí i pro laiky pobyty, kdy člověk má možnost zblízka poznat život v tichosti. Zajímavá je také kniha Tichá srdce Aleny Ježkové, kde jsou představeny různé řeholní řády zastoupené v naší zemi.  Jednou za půl roku pořádají bohoslovci pro mladé muže duchovní víkend Tammín, během kterého mají možnost se ponořit do ticha a modlitby.

Inspirací může být také svědectví druhého. Jak Bůh povolal papeže Františka v jeho 17 letech si můžete přečíst na webu pastorace.Na stránkách Arcibiskupského semináře můžete najít takový „mininávodjak rozlišit, jestli jsem povolaný.

A další informace můžete získat na webových stránkách Hledám povolání

Neděle Dobrého pastýře a papežovo poselství

Příští neděli 22. dubna budeme slavit neděli Dobrého pastýře, která získala svůj název podle liturgického čtení, jež se o této neděli čte z Janova evangelia 10. kapitoly o Dobrém pastýři, který dává za ovce svůj život. (J 10, 11-18) O tomto víkendu také často bohoslovci navštěvují různé farnosti a mají tak možnost setkat se s věřícími. Tradičně papež vydává Poselství k Světovému dni modliteb za povolání, letošní bude již 55., a papež František ho psal v perspektivně připravovaného generálního zasedání biskupské synody, která bude letos v říjnu věnována mládeži, obzvláště pak vztahu mladých lidí k víře a k povolání. Ve svém poselství se zaměřil papež František na tři aspekty: naslouchání, rozlišování a život, které provází začátek Ježíšova poslání, kdy po návratu z pouště porozumí v synagoze významu slov Písma, které se na Něm naplňuje. (srov. Lk 4, 16-21)

Pojďme si uvedené aspekty představit podrobněji:

Naslouchat

V současné době je stále obtížnější umět se ztišit a naslouchat; neustále jsme obklopováni hlukem, zahlceni informacemi a žijeme ve spěchu. Ale abychom zaslechli Boha, je důležité umět se ztišit, odejít jako Ježíš do ústraní, naslouchat a číst Boží slovo a dát tak Bohu prostor, aby mohl přijít, tiše a diskrétně, neboť respektuje naši svobodu. Umění naslouchat je tedy potřeba se učit, věnovat pozornost detailům všedního dne, dívat se pozorně na události očima víry a být tak otevřený působení Ducha Svatého.

Rozlišovat

Jezuitský papež upozorňuje ve svém poselství na nutnost umět správně rozlišovat, učit se schopnosti „číst uvnitř“ života a chápat, k jakým úkolům a do jakých situací nás Pán volá, abychom plnili Jeho poslání. Rozlišování definuje jako „proces, jehož prostřednictvím se člověk v dialogu s Pánem a při naslouchání hlasu Ducha dostane k uskutečnění základních rozhodnutí, počínaje tím o životním stavu.“  Důležité je také objevit, že křesťanskému povolání nikdy nesmí chybět prorocký rozměr, který nám pomáhá rozlišovat události ve světle Božího příslibu.

Žít

Každý z nás je povolán a toto povolání se nenaplní, pokud budeme otálet, stále ho odkládat a nepodstoupíme riziko rozhodnutí. „Povolání přichází dnes! Křesťanské poslání je pro přítomnost!,“ apeluje papež a vyzývá nás, abychom se stali Pánovými svědky tady a teď. A pokud Bůh volá k zasvěcení, není potřeba se bát Jeho volání, je to velká milost. Vzorem můžeme být Panna Maria, která naslouchala, přijala Boží slovo a to se v ní stalo tělem.

Celé znění papežova Poselství k Světovému dni modliteb za povolání zazní v neděli 22. dubna během bohoslužeb a taktéž bude před tím zveřejněno na webu Církev.cz.

(Zdroje: Pastorace, AKS Olomouc, Arcibiskupský seminář, Tiskové středisko Svatého stolce)

Pin It