Previous Next Play Pause
Do naší diecéze se v dubnu vrátí pět zvonů zrekvírovaných za druhé světové války
Po Velikonocích do Školy Ducha svatého. Otevírají se dva kurzy
Vychází březnové OKNO s katechumeny, řeholníky i novoknězem
Společná diecézní cesta postní dobou 2024
Čas pro naslouchání i modlitbu: Večery milosrdenství v Ostravě

Praha - Dne 21. září si celý svět připomíná Mezinárodní den míru a v rámci Evropského roku kulturního dědictví proběhne v tento den akce „A zvony zvoní“, která má za cíl v jeden okamžik rozeznít v celé Evropě co největší počet zvonů jako symbolů míru. Česká biskupská konference na svém 114. plenárním zasedání rozhodla o tom, že se naše církev k této akci připojí. „Zvuk zvonů ať ohlašuje mír“.

V Evropě po dlouhá staletí zvony ohlašovaly čas na práci, odpočinek a modlitbu. Zvony byly neoddělitelnou součástí náboženského a světského života. Po celé Evropě i dnes je možné slyšet miliony zvonů denně. Zvony kostelních věží, městských síní, hřbitovů a pamětních míst jednoznačně představují základní evropskou hodnotu, která je nejen vidět, ale i slyšet. Proto se v den připomínky míru připojujeme k ostatním evropským zemím a chceme zvonit na oslavu Mezinárodního dne míru.

Prosíme všechny duchovní správce, aby zajistili, aby se v pátek 21. září v době od 18.00 do 18.15 hodin rozezněly kostelní zvony.

Organizátoři této akce připravili také webovou stránku https://sharingheritage.de/en/ringing-bells-across-europe/

Na této stránce je možné jednotlivá místa zaregistrovat. Následně budou tyto informace zaneseny na interaktivní google mapu. Prostřednictvím této stránky bude také možné sdíle fotografie a viden z průběhu akce.

Foto: Dominik David/Člověk a víra

Pin It